Aktivisti ujedinjuju sirijske izbjeglice

Grupa sirijske djece koja je živjela u izbjegličkom kampu u francuskom gradu Calaisu spojena je s članovima svoje porodice u Velikoj Britaniji. To se dogodilo nakon što je grupa aktivista dobila sudsku parnicu protiv britanske Vlade. Borci za ljudska prava nadaju se da bi ovaj slučaj mogao poslužiti kao presedan za spajanje drugih izbjegličkih porodica, javlja Laurence Lee, novinar Al Jazeere.

Putovanje iz Francuske u Englesku sasvim je jednostavno kad nema ko da zaustavi izbjeglice. Tri mladića i jedan čovjek s invaliditetom mjesecima su živjeli u izbjegličkom kampu u Calaisu. Jednog dana jednostavno su uzeli svoje stvari, otišli na željezničku stanicu i, nakon sat vremena vožnje, došli u London. Dočekali su ih rođaci koji su već živjeli u Velikoj Britaniji. U obližnjem kafeu brat jednog od mladića pokušava kontrolirati osjećaje dok čeka mlađeg brata.

Da nikad ne bude usamljen

“Želim mu pružiti svu ljubav koju nije imao dok je bio sam. I nadoknaditi sve vrijeme koje je proveo sam, kako više nikad ne bi bio usamljen”, kazao je izbjeglica iz Sirije Ahmad.

Sve to omogućila im je nevladina organizacija s nazivom Građani Velike Britanije. Jedna njihova članica dala je otkaz na poslu i preselila se u Calais, gdje je tražila djecu koja imaju rodbinu u Velikoj Britaniji. Do sada ih je u izbjegličkom kampu registrirala blizu 200.

Djeci je dopušten ulazak u državu nakon što je nevladina organizacija dobila sudsku tužbu protiv britanske Vlade. Presuda glasi da djeca prvo moraju tražiti azil u Francuskoj, pa tek onda mogu biti prebačena u Veliku Britaniju. Vlada će se vjerovatno nastaviti boriti protiv izvršavanja ove presude, tako da ostaje nejasno kako će se druga djeca prebaciti.

“Valja imati na umu da su djeca spojena s porodicama uprkos, a ne zahvaljujući, djelovanju britanske Vlade. No, to je barem znak da je britansko sudstvo nezavisno. Također, ova bi odluka mogla imati odjeka i u drugim državama”, javlja Lee.

Ovaj slučaj bi mogao utjecati na slučaj izbjeglica u Danskoj koje aktivisti ilegalno prebacuju brodovima u Švedsku. Borci za ljudska prava mogli bi ovaj slučaj iskoristiti kao presedan.

U toplom krevetu

“Nadamo se da će ovo pomoći i drugima. Takvih slučajeva ima barem još 200 u Calaisu i Dunkirku. Možda će pomoći i drugima širom Evrope, ako i druge države budu slijedile ovaj primjer. To su divne vijesti. Također, ovo je izuzetno veliki udarac i krijumčarima ljudi širom Evrope, jer oni iskorištavaju očaj tih ljudi”, rekao je George Gabriel iz nevladine organizacije Građani Velike Britanije.

No, hiljadama drugih izbjeglica i migranata na sjeveru Francuske koji nemaju rodbinu u Velikoj Britaniji to ne znači ništa. S druge strane, to je noć slavlja za aktiviste koji nastoje dokazati da Velika Britanija i dalje brine o ranjivim grupama.

Mali Sirijci nestali su u londonskoj noći i više neće biti okruženi policijom koja nosi suzavac. Umjesto toga, bit će u toplom krevetu, s krovom nad glavom. Najzad su našli tračak ljubavi i sigurno utočište.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO