Washington šalje vojnike u Irak uoči bitke za Mosul

U Iraku se nalazi približno 3.500 američkih trenera (AP)
U Iraku se nalazi približno 3.500 američkih trenera (AP)

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama povećat će broj vojnika u Iraku koji će trenirati iračke borce uoči operacije u Mosulu, rekao je glasnogovornik koalicije.

“Ovo je sljedeći korak u generiranju količine borbene snage potrebne da se oslobodi Mosul”, kazao je pukovnik Steve Warren.

“Znamo da trebamo trenirati više brigada, trebat ćemo više vojnika istreniranih za više specijalnosti”, dodao je Warren na konferenciji za novinare u Bagdadu.

Prema njegovim riječima, broj trenera još nije odlučen, ali procjenjuje se da će ih biti stotine.

Američki ministar odbrane Ashton Carter je, također, potvrdio ovu informaciju dok je bio na putu za Pariz, kako bi se sastao s kolegama iz Francuske, Italije, Holandije, Australije, Njemačke i Velike Britanije te s njima raspravljao o kampanji protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Očekujem da će se broj trenera povećati, kao i vrste treninga koje pružaju”, rekao je Carter.

Dodao je da su iračke snage zauzele teritoriju od ISIL-a te sada napreduju prema Mosulu, gdje će biti potrebne “terenske snage, koje znaju zauzeti teritoriju”, i “policijske snage, koje mogu održati sigurnost”.

Vojnici angažirani za treninge bit će stacionirani u bazama Besmaya i Taji u blizini Bagdada, kao i u bazi Al-Assad u provinciji Anbar.

Trenutno se u Iraku nalazi približno 3.500 američkih trenera koji rade u iračkoj vojsci, ali i s kurdskim te borcima iz sunitskih plemena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO