Slovenija od danas ograničila prijem izbjeglica

Riječ je o recipročnoj mjeri kojom Slovenija reaguje na odluku Austrije da ograniči broj izbjeglica (EPA)

Slovenačka vlada danas je donijela restriktivne mjere za izbjeglice koji na njene granice budu dolazili balkanskom rutom, tako da će primati samo one koji dokažu da će azil tražiti u Austriji ili Njemačkoj.

“Mjere će početi da se primjenjuju za izbjeglice koji stižu u Dobovu vozom najavljenim večeras oko 22 sata“, kazala je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade ministrica unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

“Ulazak u Sloveniju biće dozvoljen samo onima koji dokažu da će azil zatražiti u Austriji i Njemačkoj, ostali će biti odbijeni”, kazala je ona, dodajući da će se uvesti i pojačana kontrola zelene granice, prenijela je Hina.

Sigurnosni rizik

Riječ je o recipročnoj mjeri kojom Slovenija reaguje na odluku Austrije da ograniči broj izbjeglica kojima će ove i narednih godina odobriti azil, kao i da dalje prema sjeveru propušta samo one koji namjeravaju da azil zatraže u Njemačkoj, dok će ostale, kao i one koji imaju kriminalni dosje ili predstavljaju sigurnosni rizik zadržati nakon granične provjere i vratiti u Sloveniju.

Slovenačka ministrica rekla je da ju je o austrijskim restrikcijama i intenzivnijoj kontroli granice sa Slovenijom, i novim kriterijima za primanje izbjeglica, danas obavijestila austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, kao i da Slovenija uspješno nadzire slovenačko-hrvatsku granicu i kontroliše izbjeglički val.

Izvor: Agencije