Senat SAD-a odbio mjeru protiv izbjeglica

Američki predsjednik Barack Obama zaprijetio je da će staviti veto na mjeru ako je odobri Kongres (AP)

Političari u Sjedinjenim Američkim Državama blokirali su zakonski akt koji bi otežao sirijskim i iračkim izbjeglicama da uđu u tu državu.

Rezultat glasanja u srijedu bio je 55:43, a za prolazak ovog dokumenta trebalo je 60 glasova. Demokrate su odlučile odbiti mjeru koju su predložili republikanci u 100-članom Senatu.

Nijedan od republikanaca nije glasao protiv mjere, a samo dvoje demokrata ju je podržalo.

Zakonski akt, između ostalog, tražio bi od visokorangiranih američkih zvaničnika da potvrde da svaka izbjeglica iz Iraka i Sirije ne predstavlja sigurnosni rizik prije nego što uđe u SAD.

Novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett iz Washingtona javlja da je stav Senata na kraju bio kako SAD ima dugu historiju pomaganja ljudima koji bježe od rata da dođu u ovu državu.

„Kritičari ove mjere kazali su kako bi ona u mnogo formi bila nepoštena i kažnjavala bi izbjeglice u odnosu na one koji pokušavaju doći u SAD iz drugih država“, dodala je.

Predsjednički kandidati

Republikanci su navodili kako je strože testiranje ključno za sigurnost Amerikanaca i sprečavanje napada.

No, demokrate su nazvale predloženu mjeru napadom na izbjeglice i pozvale republikance da traže ovo glasanje kako bi dozvolili svojim predsjedničkim kandidatima na izborima 2016. da vide postrožavanje mjera sigurnosti.

Sva tri senatora republikanca, koji žele biti kandidati na izborima, a to su Ted Cruz, Rand Paul i Marco Rubio, podržali su mjeru.

Američki predsjednik Barack Obama zaprijetio je kako će staviti veto na mjeru ako je odobri Kongres.

Izvor: Al Jazeera i agencije