SAD pomaže Turskoj da učvrsti granicu

ISIL kontrolira sirijsku stranu granice, a Turska je pojačala mjere kontrole nakon napada u Parizu u novembru prošle godine (AP)
ISIL kontrolira sirijsku stranu granice, a Turska je pojačala mjere kontrole nakon napada u Parizu u novembru prošle godine (AP)

Sjedinjene Američke Države užurbano pomažu Turskoj da osigura svoju granicu sa Sirijom, a prvi put će Ankari biti ponuđena i tehnologija da spomenutu granicu učini neprobojnom za borce grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi Reuters.

Dvije strane već par mjeseci dogovaraju kako “zapečatiti” posljednju neosiguranu dionicu granice dugu 98 kilometara, a preko koje prelaze borci ISIL-a, roba s crnog tržišta i vojna oprema.

Od tehnologije, SAD je spreman Turskoj ponuditi nadzorne sisteme koji koriste prizemljene balone (cepeline) kao radarske platforme, tehnologiju za otkrivanje tunela i metode za detektiranje materijala koji se koriste u improviziranim eksplozivnim napravama, prenosi Hina.

Pojačane kontrole

ISIL kontrolira sirijsku stranu granice, a Turska je pojačala mjere kontrole nakon napada u Parizu u novembru prošle godine.

Neki od pariških napadača koristili su ili su pokušali koristiti tu granicu u prelasku s područja pod kontrolom ISIL-a na teritorij Turske, kako bi stigli u Evropu.

“Zadovoljni smo onim što vidimo, akcijama koje Turska poduzima kako bi još više osigurala granicu, a mi samo želimo još malo čvršće zategnuti vijke”, kazao je visoki dužnosnik američke administracije.

Američki potpredsjednik Joe Biden trebao bi u četvrtak doputovati u Tursku kako bi s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom razgovarao o borbi protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO