Radne dozvole za bolji život izbjeglica

Mnoge izbjeglice iz Sirije odlučile su ostati u susjednoj Turskoj, umjesto da krenu opasnim putem ka zemljama Evropske unije. Kako se turski gradovi suočavaju s ogromnim prilivom izbjeglica i kako to utječe na privredu tih gradova, reporter Al Jazeere Andrew Simmons je provjerio u Gaziantepu, na jugu Turske.

Pet radnih mjesta upravo je upražnjeno u gradu u kome je tekstilna industrija jedna od vodećih. Samo se Turci mogu prijaviti, ali to bi se uskoro moglo promijeniti kada bi i sirijske izbjeglice mogle dobiti radnu dozvolu. Prema novom planu, jedan od deset radnika mogao bi biti Sirijac.

Ideja je da se Sirijci integriraju u društvo, kao što je primjer s ovim radnikom u restoranu brze hrane. Restoran vodi Khaled Rajab, koji je izbjegao sa sjeveroistoka Sirije. Imao je sreću da mu je prijatelj iz Turske pomogao da dobije neophodne dozvole, pozajmi novac i pokrene biznis.

Očajnička borba za preživljavanje

Sada može zaraditi dovoljno da porodici pruži pristojan život. Mada, uviđa da njegovi sunarodnici žive veoma siromašno i da bi omogućavanje radnih dozvola Sirijcima znatno poboljšalo uvjete života.

“Ja sam protiv ideje da se ide u Evropu i čekam da se vratim u svoju zemlju. Ako se mi ne vratimo i ne podignemo zemlju iz pepela, ko će?”, pita izbjeglica Khaled Rajab.

Ali, Khaled je u boljoj poziciji od mnogih. U ovoj četvrti gotovo svi su Sirijci. I gotovo svi se očajnički bore preživjeti u veoma lošim uvjetima.

Trenutno se većina Sirijaca oslanja na povremene poslove kako bi preživjeli. Procjenjuje se da blizu 400.000 njih živi od takvih poslova i zarađuju blizu 200 dolara mjesečno. To je manje od polovine prosječne zarade u Turskoj. Međutim, ne misle svi da će radne dozvole radikalno promijeniti situaciju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera