SAD: Deseci ISIL-ovih miliona otišli u dim

U zračnom udaru koalicije u ponedjeljak pogođeno je drugo spremište u Mosulu u kojemu je ISIL čuvao gotovinu (EPA)

Deseci milijuna dolara u gotovu novcu skupine Islamska država Irak I Levant (ISIL) otišli su u dim zadnjih mjeseci u devet bombardiranja koalicije koja se bori s tom skupinom, rekao je glasnogovornik Pentagona.

“Udar na tu kolekciju gotova novca znak je da smo teško pogodili neprijatelja”, rekao je pukovnik Steve Warren na videokonferenciji iz Bagdada.

ISIL je skupio milijune dolara u domaćoj valuti i u dolarima na teritoriju koji kontrolira od 2014. u Iraku i u Siriji, zahvaljujući ilegalnoj prodaji nafte.

“ISIL funkcionira samo s gotovinom”, istaknuo je predstavnik Pentagona, kako prenosi Hina.

Na crno-bijeloj videosnimci koju je u ponedjeljak objavilo zapovjedništvo međunarodne koalicije koja se bori s ISIL-om, a predvode je Sjedinjene Države, može se vidjeti kako mnoštvo novčanica leti iznad gustog oblaka dima u bombardiranju spremišta gotovine blizu Mosula, na sjeveru Iraka.

Civili žrtve u udarima na spremišta novca

U zračnom udaru koalicije u ponedjeljak pogođeno je drugo spremište u Mosulu u kojemu je ISIL čuvao gotovinu, dodao je pukovnik Warren.

Dosad je u zračnim udarima na spremišta gotova novca poginulo manje od deset civila, kazao je.

Pentagon je, pritisnut potrebom da pojača svoje borbeno djelovanje protiv ISIL-a, najavio da će povećati broj meta svojih napada, čak i ako pritom bude civilnih žrtava.

“Jedna od teškoća (…) je odrediti vojnu vrijednost cilja u odnosu na moguće civilne gubitke”, rekao je Warren. “To su teške odluke za zapovjednike”, istaknuo je.

U srijedu su se u Parizu sastali ministri obrane šest europskih zemalja i Sjedinjenih Država. Francuska i SAD su u toj prigodi izrazile spremnost da iskoriste “uzmak” džihadista kako bi uništili “njihove centre moći” u Raqqi, na sjeveru Sirije i u Mosulu, na sjeveru Iraka, pozivajući Moskvu da se priključi toj zadaći.

Izvor: Agencije