Smrtonosni napad na indijsku bazu

Četverica napadača i dvojica indijskih vojnika poginula su u napadu neidentificiranih osoba na indijsku zračnu bazu Pathankot u blizini granice sa Pakistanom, saopćile su lokalne vlasti, a agencije javljaju da se poslije toga ponovo čula pucnjava.

Incidenti su se dogodili u trenutku kada Indija i Pakistan nastoje da obnove dijalog.

Prema riječima indijskih zvaničnika, napadači u maskirnim uniformama, uspjeli su u zoru da uđu u bazu u državi Punjab, na sjeverozapadu zemlje, a zatim su počeli da pucaju na sve oko sebe.

Oni su do baze stigli policijskim automobilom koji su oteli od vozača, što je je taktika koja je i ranije korištena prilikom napada.

Policijska potraga

Al Jazeerin reporter Faiz Jamil, koji izvještava iz New Delhija, kazao je da je napad počeo blizu 3:30 sati po lokalnom vremenu.

“Zvaničnici nisu sigurni ko su napadači”, kazao je on, dodajući da su preživjeli napadači potisnuti u dio baze koji nije u upotrebi.

Vjeruje se da su napade izvršili napadači obučeni u Pakistanu, rekao je Reutersu šef policije u Punjabu Suresh Arora.

Policija je krenula u potragu kako bi utvrdila da li ima još napadača poslije čega se čula sporadična paljba.

Visoki sigurnosni dužnosnik koji je htio ostati anoniman rekao je da su vojnici zasad uspjeli spriječiti napadače da pričine veću štetu u bazi gdje je stacionirano nekoliko borbenih aviona.

“Teško su naoružani i napad je trebao prouzročiti veliku štetu u bazi, ali smo ih zasad uspjeli spriječiti u tome”, dodao je.

Dugogodišnja napetost

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad do koga je došlo sedam dana pošto je indijski premijer Narendra Modi doputovao i iznenadnu posjetu Pakistanu gdje se sastao sa pakistanskim kolegom Nawazom Sharifom u naporu da obnovi bilateralne razgovore koji su i ranije bili osujećeni napadima naoružanih grupa.

Prema riječima američkog analitičara Michaela Kugelmana, eksperta za južnu Aziju u Wilson centru u Washingtonu, takav napad se mogao očekivati onog trenutka kada je Modli stigao u Indiju, ali “u ovom trenutku ima dovoljno dobre volje da se incidenti prevaziđu.

Nakon njihova stjecanja nezavisnosti od Velike Britanije 1947. Indija i Pakistan su tri puta ratovali za Kašmir, čiju teritoriju dijele među sobom i žele potpunu kontrolu nad njim.

Dvije sile su 2011. počele mirovni proces, ali  napetost među njima porasla je u zadnje dvije godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije