Prekinuto primirje u Jemenu

Bilo je ozbiljnih narušavanja primirja s obje strane (AP)

Arapska koalicija sa Saudijskom Arabijom na čelu objavila je prekid primirja u Jemenu, javila je saudijska nacionalna agencija SPA.

Prekid vatre uspostavljen je 15. decembra prošle godine, istovremeno sa pregovorima koji su u Ženevi vođeni pod pokroviteljstvom UN-a.

Uprkos prekidu vatre, obje strane su nastavile vojna djelovanja. Arapska koalicija vršila je zračne napade na Huse i njihove saveznike, dok su oni ispaljivali balističke rakete na saudijsku teritoriju.

Prekid vatre u Jemenu bio je produžen sedmicu dana poslije okončanja prethodne sedmodnevne pauze, koju je objavio specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ismail Ould Sheikh Ahmad nakon pregovora u Švicarskoj.

Napadi pokreta Husi

Svi pokušaji da se uspostavi potpuni prekid borbenih djelovanja su propali i, kako prenose mediji, bilo je ozbiljnih narušavanja primirja s obje strane.

U Jemenu traje oružani sukob, u kojem s jedne strane učestvuju ustanici Husi iz šiitskog pokreta Ansar Allah i dio armije lojalan bivšem predsjedniku te zemlju Aliju Abdali Salehu, a s druge armija prognanog predsjednika Abd Rabbu Mansoura Hadija.

Koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom podržava Hadija i od 26. marta prošle godine bombardira oblasti Jemena koje su pod kontrolom Husa.

Kao odgovor na to Husi ne prekidaju napade na pogranične oblasti s Jemenom u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije