Kineska vojska oformila tri nove jedinice

Vojna reforma u Kini dolazi u trenutku kada Kina potražuje svoje teritorije u Istočnom i Južnom kineskom moru (EPA)

Kina je danas oformila tri dodatne jedinice unutar državne vojske u okviru reformi modernizacije vojne sile u zemlji koja u svijetu uživa veliko poštovanje.

Na današnjoj svečanosti kineski predsjednik Xi Jinping predstavio je tri zastave koje će od danas biti simbol tri nove jedinice: Narodnooslobodilačke vojske, jedinice za projektile i jedinice za stratešku podršku.

Dok su pripadnici tri vojne jedinice intonirali himnu, Xi je kazao kako se tim potezom ostvaruje kineski san.

Tenzije sa susjednim zemljama

Inače, vojna reforma dolazi u trenutku kada Kina potražuje svoje teritorije u Istočnom i Južnom kineskom moru što povećava tenzije sa susjednim zemljama.

U nastojanju da dokaže da Kina ne predstavlja prijetnju, Xi je također najavio da će u septembu ove godine smanjiti broj pripadnika kineske vojske od 2,3 miliona za 300.000 vojnika.

Uprkos tome, kineska vojska ostaje najmnogoljudnija vojska na svijetu. 

Također, ostale vojne reforme uključuju izbacivanje iz upotrebe zastarjelu opremu te razvijanje novih sistema naoružanja.

Kina je u decembru prošle godine pozvala na razgovor visokog američkog izaslanika u Pekingu, nakon što su Sjedinjene Američke Države izrazile namjeru prodati oružje Tajvanu.

Američke vlasti za 1,8 milijardi dolara žele prodati oružje, među kojim dvije fregate, ali i tvrde kako takvom odlukom ne dovode u pitanje 40-godišnju američku politiku “jedne Kine”.

Izvor: Agencije