Iran: Gradnja nuklearnih elektrana s Kinom

Osim Kine i Rusije, neke evropske zemlje te Japan i Južna Koreja također zainteresirani za saradnju s Iranom u području nuklearne energije (Getty Images)

Iran bi želio izgraditi dvije nuklearne elektrane uz pomoć Kine, izjavio je čelnik Iranske agencije za nuklearnu energiju.

“Detalji će biti razmotreni na sastanku dvojice predsjednika u Teheranu”, rekao je Ali Akbar Salehi za novinsku agenciju IRNA, misleći na sastanak iranskog predsjednika Hassana Rouhanija i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga idućeg vikenda.

Nakon finalizacije nuklearnog sporazuma sa šest svjetskih sila prošlog vikenda u Beču i ukidanja sankcija Iranu, Teheran planira nuklearne projekte s međunarodnim partnerima.

Salehi je rekao da su, osim Kine i Rusije, neke evropske zemlje te Japan i Južna Koreja također zainteresirani za saradnju s Iranom u području nuklearne energije.

‘Kina privilegirana u Iranu’

Prema riječima Rouhanija, Kina uživa privilegiranu poziciju u Iranu.

“Mi nikada ne zaboravljamo prijatelje koji su bili uz nas čak i u lošim vremenima”, kazao je.

Najavio je da bi se bilateralne veze s Kinom trebale dodatno pojačati na predstojećem predsjedničkom samitu.

Ukidanjem sankcija Iran se vraća na svjetska tržišta nakon godina izolacije, a međunarodne sankcije godinama su gušile ekonomiju te zemlje.

Zabrana poslovanja s iranskim bankama, uvoz iranske nafte te zamrzavanje državne i privatne imovine doprinijeli su sporom, čak i negativnom ekonomskom rastu Irana.

Izvor: Agencije