Dvostruka mjerila u pravosuđu za Izraelce i Palestince

Dan Shapiro govorio o pljačkama i napadima ekstremista izraelske desnice na Palestince (EPA)

Američki ambasador u Izraelu Dan Shapiro kritizirao je činjenicu da Izrael primjenjuje dvostruka mjerila u pravosuđu za Izraelce i Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, čime je izazvao žestoku reakciju premijera Benjamina Netanyahua.

“Postoji previše slučajeva kad osobe uzimaju pravdu u svoje ruke i protiv njih se ne vode istrage. Ponekad se čini da postoje dva mjerila u primjeni zakona – jedno za Izraelce i jedno za Palestince”, rekao je diplomat u govoru na godišnjem sastanku Instituta za strateška istraživanja u Tel Avivu.

Shapiro je govorio o pljačkama i napadima ekstremista izraelske desnice na Palestince posljednjih godina.

U najekstremnijem napadu izvedenom 31. jula prošle godine podmetnut je požar u Dumi, na sjeveru Zapadne obale, u kojem su poginuli jedan palestinski par i njihovo malo dijete.

Početkom januara u radikalnim jevrejskim krugovima uhapšena su dvojica Izraelaca optužena za taj požar.

Odgovor izraelskog premijera

Optužbe u tom slučaju predstavljaju “bitan dokaz izraelskog poštivanja obaveza procesuiranja osoba optuženih za terorizam, neovisno o tome odakle su. Ali, bilo je previše napada na Palestince, nakon kojih izraelske vlasti nisu pokrenule ni istrage niti su se jasno odredile prema tome”, dodao je američki ambasador.

“Mislimo da Izrael mora jasnije i vjerodostojnije odgovoriti na pitanja o primjeni zakona na Zapadnoj obali”, zaključio je.

Ured izraelskog premijera odgovorio je da je “neprihvatljivo i nepravedno” to što je ambasador te optužbe iznio istog dana kad je pokopana majka šestero djece, dok je druga žena napadnuta hladnim oružjem, zaključivši da “Izrael jednako primjenjuje zakon na Palestince i na Izraelce”.

Jedna bolničarka, majka šestero djece, ubijena je, a jedna je trudnica ranjena nožem tokom 24 sata na Zapadnoj obali, što je izazvalo strahovanja od rasta palestinskog nasilja.

Izvor: Agencije