Deseci poginulih u borbama ISIL-a i sirijskog režima

Pripadnici ISIL-a kontroliraju veći dio provincije Deir ez-Zor te istoimenog glavnog grada tog dijela Sirije (AP)

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je u utorak kako je veliki broj pripadnika sirijskih državnih snaga i boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) poginuo u žestokim trodnevnim okršajima na istoku države, prenose agencije.

U izvještaju se navodi kako je u napadima ISIL-a poginulo 120 pripadnika državnih snaga i 70 boraca te grupe od subote 16. januara.

Sirijski zvaničnici za sada nisu dostupni za komentar.

Opservatorija je organizacija čije je sjedište u Londonu, a u izvještavanju iz Sirije oslanja se na mrežu aktivista u toj zemlji.

Državna agencija SANA javila je u ponedjeljak da su Vladine snage preuzele kontrolu nad stambenim područjima u Begayliyi, nedaleko od Deir ez-Zora, i da su ubile veliki broj boraca ISIL-a.

ISIL se širi

Opozicijski aktivisti navode i kako su borci ISIL-a osvojili nova područja blizu istočnosirijskog grada Deir ez-Zora.

Iz SOHR-a su ranije naveli da je riječ o područjima sjeverno od grada te da su osvojeni vojna vaza i vojna skladišta u selu Ayash.

Drugi opozicijski aktivist Omar Abu Leila je, također, kazao kako su ISIL-ovci osvojili Ayash, sjeverno od drugog mjesta koje je ISIL osvojio tokom vikenda.

Pripadnici ISIL-a kontroliraju veći dio provincije Deir ez-Zor te istoimenog glavnog grada tog dijela Sirije, dok snage režima kontroliraju nekoliko četvrti u sjevernom području grada i aerodrom koji se ondje nalazi.

Izvor: Agencije