U napadu na džamiju četvero mrtvih

Četiri osobe ubijene, a dvije ranjene, rekao pripadnik sigurnosne službe (EPA)
Četiri osobe ubijene, a dvije ranjene, rekao pripadnik sigurnosne službe (EPA)

Četiri osobe ubijene su u ponedjeljak ujutro u Kamerunu u samoubilačkom napadu na krajnjem sjeveru, pet dana nakon sličnog napada na džamiju sa 12 žrtava, objavili su sigurnosni izvori.

Cilj je bila džamija u selu Nguetchewe, u pokrajini koja je česta meta nigerijske grupe Boko Haram, a njihova su uporišta s druge strane granice.

“Četiri vjernika su ubijena, a dva ranjena”, rekao je pripadnik sigurnosne službe.

“Samoubica je mladić koji je pješice ušao u selo. Član dobrovoljne seoske straže primijetio je neobičan izgled tog mladića i pokušao ga privesti, a onda je kamikaza pojurio u džamiju i tamo aktivirao eksploziv koji je nosio na sebi”, rekao je izvor.

Brojne žrtve

Borci grupe Boko Haram nedavno su na sjeveroistoku Nigerije izvršili napad ručnim protivtenkovskim raketnim bacačima.

U napadu su učestvovali i bombaši samoubice, pri čemu je poginulo najmanje 80 ljudi.

Od kada su pripadnici Boko Harama počeli napadati kamerunsku teritoriju 2013. godine, gotovo 1.200 osoba ubijeno je u napadima na sjeveru te zemlje.

U Nigeriji je u napadima Boko Harama i ratu vladinih snaga protiv te grupe od 2009. godine ubijeno najmanje 17.000 ljudi, a više od 2,5 miliona raseljeno.

Izvor: Agencije


Povezane

Područje sa kojeg su djevojčice otete sada je pod kontrolom nigerijske vojske.Pripadnici grupe Boko Haram su se povukli, ali su sa sobom odveli veliki broj osoba koje su držali u zatočeništvu.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO