Parlament o zabrani ulaska Trumpu u Britaniju

Britanski parlamentarci raspravljat će o tome da li vlasti trebaju zabraniti Donaldu Trumpu ulazak u Veliku Britaniju, nakon što je više od pola miliona Britanaca potpisalo peticiju kojom nastoje primorati nadležne da uskrate dobrodošlicu kontraverznom američkom političaru. Republikanski kandidat za predsjednika mnoge je uvrijedio prijedlogom da se muslimanima zabrani ulazak u SAD.

Voljeli ga ili ne, Trump ne silazi sa naslovnih strana, ali jedan broj Britanaca tvrdi da Trumpu treba uskratiti dobrodošlicu zbog kontraverznih komentara.

“Pozivam da se muslimanima u potpunosti zabrani ulazak u Sjedinjene Američke Države dok naši predstavnici ne utvrde šta se dešava”, kazao je republikanski kandidat za predsjednika SAD-a.

Govor mržnje

Više od pola miliona ljudi je potpisalo peticiju kojom Vladu pozivaju da Trampu zabrani ulazak u Veliku Britaniju, a parlamentarci trebaju raspravljati o tom prijedlogu. Žena koja je pokrenula peticiju kaže da se Trump ne razlikuje od drugih osoba kojima su vlasti uskratile ulazak zbog govora mržnje.

“Informacije radi, Velika Britanija je u prošlosti zabranila ulazak za više od 80 osoba na osnovu govora mržnje. Isto trebaju postupiti prema Trumpu. U SAD-u je njegov govor mržnje doveo do nekoliko slučajeva nasilja”, kazala je aktivistkinja Suzanne Kelly.

Ona se duži period bori protiv nastojanja Trumpove poslovne imperije da u Škotskoj izgradi nekoliko luksuznih golf terena. Godinama ulaže ogromne sume novca na ovoj lokaciji, čemu se protive brojni mještani.

“„Mislim da niko ne vjeruje najavama da će gospodin Trump nastaviti ulaganja. Iskreno, uvijek sam bio krajnje skeptičan u vezi s tim. Gospodin Trump je dobio sve dozvole za izgradnju kompleksa golf terena i hotela još 2008. godine. Ovdje je do sada izgrađen samo jedan golf teren i jedan objekat. Dakle, mislim da od toga nema ništa”, rekao je Martin Ford, mjesni odbornik.

Trumpu je ranije oduzeta titula poslovnog ambasadora Škotske i počasni doktorat, a njegovi nedavni komentari su naišli na zgražavanje u glavnom gradu Velike Britanije, koji je posebno ponosan na različitosti.

Razorni komentari

“U Londonu i drugim gradovima postoje naselja koja su radikalizirana toliko da policija ne smije tamo ići, jer ih mogu ubiti. Moramo biti jako mudri i oprezni”, istakao je Trump.

“Londonska policija i gradonačelnik Boris Johnson su pošteno ismijali Trumpa zbog ove izjave. Iako mnogi smatraju da su izjave Trumpa uvredljive, ima i onih koji se protive zabrani njegovog ulaska u zemlju”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Nadim Baba.

Britanska Vlada je Trumpove komentare o muslimanima nazvala razornim, nepotrebnim i pogrešnim. Ranije su naveli kako to nije dovoljno da se proglasi personom non grata. U svakom slučaju, teško da će današnja rasprava utjecati na odnose sa SAD-om.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Održana je šesta debata republikanskih predsjedničkih kandidata. Dvojica najozbiljnijih kandidata  milijarder Donald Trump i senator Ted Cruz  vodili su žestoku raspravu o brojnim pitanjima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO