Izbjeglice i napadi, glavne teme WEF-a u Davosu

Švicarsko zimovalište pretvoreno u dobro čuvanu tvrđavu za sastanak svjetskih čelnika (EPA)

Europska izbjeglička kriza i razorni napadi, zajedno s naglim padom cijene nafte i usporavanjem kineskog gospodarskog rasta te klimatskim promjenama, dat će političkim i poslovnim elitama mnogo materijala za rasprave kad se u utorak sastanu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švicarskom Davosu, pišu svjetski mediji.

Blizu 40 predsjednika država i vlada pridružit će se izvršnim direktorima, voditeljima nevladinih udruga i holivudskim zvijezdama u švicarskom zimovalištu, pretvorenom za tu priliku u dobro čuvanu tvrđavu, u tradicionalnom godišnjem pokušaju da se razmotre i shvate nove realnosti u svijetu i njihova složenost.

„Gotovo 2.500 sudionika pozabavit će se pitanjem u kakvom je stanju svijet“, rezimirao je profesor Klaus Schwab, osnivač WEF-a.

„Seksualni napadi na žene u Koelnu, tisuće tražitelja azila koji i dalje svakodnevno stižu u Europu, granice koje se ponovo podižu na Starome kontinentu, teroristički napadi u Parizu, Istanbulu, Jakarti, Ouaguadougouu (…), borba protiv Islamske države Irak i Levant (…), geopolitika, bit će glavne teme skupa i o njima će se raspravljati s raznih aspekata.“

Potpredsjednik Joe Biden predvodi američko izaslanstvo, u kojemu su državni tajnik John Kerry i ministar obrane Ashton Carter, a u njihovom društvu bit će i njemački predsjednik Joachim Gauck i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, s kojim će koplje ponovno ukrstiti grčki ljevičarski premijer Alexis Tsipras.

Diskretni susreti

Najavljeni su, također, i francuski premijer Manuel Valls, švedski premijer Stefan Lofven te izraelski premijer Benjamin Netanyahu, kao i čelnici Iraka, Turske, Nigerije i Afganistana, zemalja koje su na prvoj crti fronte.

Dolazak je najavio i glumac Leonardo DiCaprio, gorljivi aktivist i zagovornik zaštite okoliša i domorodačkih prava, koji će političare podsjetiti na obveze koje su preuzeli na samitu o klimi u Parizu.

Davos uvijek pruža priliku i za diskretne susrete pa je moguće da riječi razmijene i iranski ministar vanjskih poslova i njegov saudijski kolega, iako su dvije zemlje u ovome trenutku „jedna drugoj za vratom“.

Ekonomija će, također, biti nezaobilazna tema koja će se odvijati pod naslovom „Četvrta industrijska revolucija“, koju Schwab opisuje kao „spoj tehnologija diljem fizičkog, digitalnog i biološkog svijeta koji stvara potpuno nove mogućnosti i dramatične posljedice po političke, društvene i ekonomske sustave“.

Stoga su svoje sudjelovanje potvrdile i velike grupacije poput Microsofta, Facebooka, Renaulta i čelnici bankarskih divova poput Goldman Sachsa i Američke banke.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma bit će jedini predstavnik novorastućih ekonomija. Brazil i Rusija su najavili izaslanstva na nižoj razini.

Izvor: Agencije