Irak još osjeća posljedice Zaljevskog rata

Prije 25 godina, Sjedinjene Američke Države i njihovi koalicioni partneri počeli su Operaciju Pustinjska oluja u Iraku. Povod je bila invazija snaga Saddama Husseina na susjedni Kuvajt.

Zaljevski rat, kako je nazvan, trajao je manje od 90 dana. Ali Irak njegove posljedice osjeća i 25 godina kasnije.

Saddam Husein je više puta upozoravan da se povuče iz Kuvajta, ali nije nije popuštao. Rat koji je uslijedio donio je razaranje iračkom narodu.

“Iračka invazija na Kuvajt bila je vrhunac tiranskog režima u tom trenutku. Irak je gurnula u beskrajni krug nasilja. A sva naknadna dešavanja bila su rezultat tog pogrešnog poteza”, kazao je Hashem al-Hashimi, politički analitičar.

Povećane patnje

Od samog početka planirano je da Operacija Pustinjska oluja bude kratka. I bila je.

U manje od 90 dana iračka vojska predala se koaliciji koju su činile arapske i zapadne snage. Ali posljedice te operacije osjećale su se mnogo duže.

Za irački narod, istinske patnje počele su tek nakon okončanja invazije na Kuvajt.

Mnogi su se tada pitali, a pitaju se i sad, zašto je Saddamu Huseinu dozvoljeno da ostane na vlasti kad njegov narod pati.

“Te patnje su se dodatno povećale desetljeće kasnije. Nakon napada 11. septembra i rata protiv talibana u Afganistanu, Sjedinjene Američke Države opet su usmjerile pažnju na Irak. Pod navodnog sumnjom da režim posjeduje oružje za masovno uništenje, izvršena je nova invazija. Ali sukobi su trajali mnogo duže, i bili mnogo krvaviji nego što su SAD i njihovi koalicioni partneri očekivali. Zemlja se nikad nije oporavila”, izvještava Muhammed Jamjoom, reporter Al Jazeere.

Sumnje i gnjev

Na ulicama Bagdada, sumnje su i danas prisutne.

“Amerikanci su u početku djelovali kao oslobodioci, ali zatim su ih Iračani počeli smatrati nečim potpuno suprotnim – vidjeli su ih kao one koji su uništili iračku vojsku i izgradili novi Irak duž sektaških linija”, kaže Salam Adnan, stanovnik Bagdada.

Ni gnjev nije nestao…

“Prije invazije na Irak, George W. Bush je rekao da će Bagdad biti pravi raj. Umjesto toga, pretvorio ga je u ruševinu”, govori Jaber Abbas, stanovnik Bagdada.

Danas, s jačanjem grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), Irak se suočava s najvećom opasnošću ikada.

Mnogi smatraju da znaju kad je propast zemlje počela.

“Svi kasniji događaji posljedica su Zaljevskog rata. Irak se sada suočava s problemom sektaških podjela, nedostatka vladavine zakona i lažne demokratije”, dodaje analitičar Al-Hashimi.

Izazova je mnogo, a čini se da se stanje svakog dana samo pogoršava.

Izvor: Al Jazeera