Mladi i obrazovani bježe iz Afganistana

Poslije Sirijaca, najveći broj izbjeglica u Evropu stiže iz Afganistana, a razlozi su nezaposlenost i loša sigurnosna situacija.

No, odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, mogao bi ostaviti trajne posljedice po ionako slabu afganistansku ekonomiju. 

Khalil je 24-godišnji  novinar iz Afganistana, a kaže da ga plaši to što grupa ISIL u posljednje vrijeme zauzima sve više teritorije na istoku te zemlje.

Pripadnik je manjinske etničke grupe Hazara. Većina pripadnika te grupe su šiiti, te su među prvima bili žrtve grupe ISIL, a prije toga i afganistanskih talibana.

“Razočarani smo. Vlada ne obraća pažnju na nas. Stoga svi razmišljaju o odlasku iz zemlje… To nam je jedina preostala opcija.. Veoma smo zabrinuti”, ističe novinar Khalil Paghwak.

Loša sigurnosna situacija

Prošle godine su Hazari bili meta niza napada i otmica. Sigurnosna situacija u Afganistanu se pogoršava.

Većina stranih trupa završila je operacije 2014. godine i napustila zemlju, ali 2015. je bila jedna od najkrvavijih godina u Afganistanu u posljednje vrijeme.

Posljednji vojni uspjesi talibanskog pokreta i sve češći napadi prijete totalnim kolapsom sigurnosnog sistema.

Posljedica su valovi afganistanskih izbjeglica koje utočsište traže u Evropi.

“Međunarodna organizacija za migracije kaže da je u prva 4 dana ove godine iz Grčke u Makedoniju ušlo 2.500 Afganistanaca. UN procjenjuje da  je prošle godine u Evropu ušlo 190.000 Afganistanaca. Glavni razlog zbog kojeg odlaze je loša sigunosna situacija i potraga za poslom“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Omar Saleh.

Problemi Afagnistana su stari decenijama. Ekonomija je uništena, korupcija cvjeta, a stopa nezaposlenosti izuzetno visoka.

Alarmantno veliki broj mladih Afganistanaca napušta zemlju, a nezvanične procjene govore da su 70 posto onih koji su napustili zemlju mladi ljudi.

Programi za zapošljavanje

Vlasti strahuju da bi to moglo nanijeti dugoročnu i nepopravljivu štetu afganistanskoj ekonomiji.

Obećavaju da će pronaći rješenja kako bi ih zadržali u zemlji.

“Vlada radi na kratkoročnim, srednjeročnim i dugoročnim programima za zapošljavanje… Predsjednik je objavio planove za infrstrukturne projekte u gradovima i selima koji će otvoriti radna mjesta. Kratkoročno, osiguraćemo manje kredite kako bismo spriječili  ljude da odlaze”, zaključio je Ali Eftekhari iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Mnogi ne gube nadu da bi se situacija u Afganistanu mogla promijeniti  i zbog toga  ne žele otići iz zemlje. No,  broj onih koji se odlučuju na taj korak raste iz dana u dan.

Izvor: Al Jazeera