Kraljica Ranija: Alan Kurdi bi bio doktor

Jordanska kraljica Ranija crtežom, koji je objavila na društvenim mrežama Facebook i Twitter, reagirala je na karikaturu francuskog sedmičnika Charlie Hebdoa, na kojoj je sirijski dječak Alan Kurdi, čije je beživotno tijelo pronađeno na turskoj plaži, prikazan kao odrasli silovatelj.

Karikatura na naslovnici posljednjeg broja satiričnog lista ponovo je izazvala bijes javnosti, a na njoj je dječak Alan prikazan kao odrasla osoba. Crtež sugerira da bi, da je preživio, postao seksualni nasilnik, prenosi Hina.

Učitelj ili brižan otac

Kraljica je društvenim mrežama objavila crtež jordanskog karikaturiste Osame Hajjaja na kojem se vidi beživotno dječakovo tijelo na plaži, pored kojeg sjedi nešto stariji dječak s osmjehom na licu, do njega je još stariji dječak sa školskom torbom, a pored njega ljekar.

Ispod crteža je tekst na arapskom, engleskom i francuskom preuzet iz karikature u Charlie Hebdou – “U što bi se pretvorio mali Alan da je odrastao?”

Kraljica je na društvenim mrežama napisala odgovor: “Alan je mogao postati ljekar, učitelj ili brižan otac…. Hvala @osamacartoonsu što je oslikao moje misli.”

Izvor: Agencije