Burkina Faso: Najmanje dvadeset mrtvih u napadu na hotel, oslobođeno 126 talaca

U nasilju u gradu Arbinda u regionu Sahel ubijeno je i sedam pripadnika sigurnosnih snaga (EPA)

Zvaničnici u Burkini Faso su kazali da su operacije u hotelu Splednid, kojeg je držala Al-Kaida, završene te da je 126 talaca osolobođeno, a četvoro napadača ubijeno.

Najmanje 23 osobe je poginulo, a 33 ranjeno u napadu na restoran i hotel Splendid u glavnom gradu Burkine Faso Ouagadougouu.

Napadači su postavili bombe na na raznim mjestima u hotelu i tako otežali posao sigurnosnim snagama, koje su željele da vrate hotel pod svoju kontrolu.

Prethodno je javljeno da su 63 osobe, među kojima 33 ranjenih, evakuirane iz hotela dok je još trajao napad pripadnika sigurnosnih snaga Burkine Faso koji su u subotu pokušali osloboditi taoce iz hotela.

Javljeno je da je iz hotela je izišlo 38 nepovrijeđenih osoba, a evakuirano je i 33 ranjenih. Među nepovrijeđenima je i ministar rada Clement Sawadogo, koji se nalazio u hotelu u trenutku napada, rekao je ministar komunikacija Remis Dandjinou, kako prenosi AFP.

Al-Kaida preuzela odgovornost

“Ima poginulih, ali još ne znamo tačan broj. Napad traje, a snage Burkine Faso imaju podršku francuskih specijalaca”, dodao je tada Dandjinou.

“Još nemamo tačan broj smrtno stradalih. Pripadnici sigurnosnih snaga i dalje pretražuju hotel. Na terasi restorana nasuprot hotela vatrogasci su vidjeli desetak tijela”, dodao je ministar unutrašnjih poslova Simon Compaore, dodavši da još nije poznat ni tačan broj napadača na hotel.

U predvorje hotela ušle su dvije grupe sigurnosnih snaga i tada su se, prema izjavama svjedoka, začuli pucnji, a u dijelu predvorja buknula je vatra, izvijestio je Reuters.

Odgovornost za napad u hotelu i obližnjem restoranu čiji su gosti uglavnom zapadnjaci, preuzela je grupa Al-Kaida islamskog Magreba.

Prema izjavi direktora bolnice u Ouagadougouu Roberta Sangarea, u napadu na hotel poginulo je dvadeset osoba.

Ovo je prvi takav na glavni grad Burkine Faso i predstavlja korak unazad u nastojanjima afričkih vlada, Francuske i SAD-a da spriječe napade koji su destabilizirali regiju.

U novmberu su dvojica napadača ubila dvadeset osoba u napadu na hotel u Maliju, a napada je proteklih godina bilo i u drugim zemljama zapadne Afrike.

Izvor: Al Jazeera i agencije