Austrija najavila suspenziju Schengena

Austrija će, kao i Njemačka, pojačano kontrolisati svoje granice i sprovoditi vraćanje azilanata (EPA)

Austrijski kancelar Werner Faymann mijenja kurs prema izbjeglicama i najavljuje da Austrija stavlja privremeno van snage schengenska pravila i sprovodi pojačane granične kontrole.

Faymann je istakao da će Austrija privremeno staviti van snage schengenska pravila i da odmah važi obaveza posjedovanja dokumenata na granici.

“Ako EU ne uspije da osigura vanjske granice dovodi se Schengen u pitanje. Tada mora svaka zemlja da kontroliše svoje nacionalne granice”, poručio je on.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku Oesterreich, rekao da je svjesno, uslijed rekonstrukcije vlade, izabrao dosadašnjeg šefa policije u pokrajini Burgenland Hansa Petera Doskozila za budućeg ministra odbrane, ističući da novine u vladi znače i kontrolu azilanata na granicama.

“Doskozil će kao praktičar veoma brzo izraditi projekat kako je moguća bolja kontrola na granicama”, objasnio je Faymann.

Vraćanje azilanata

On je istakao da će Austrija, kao i Njemačka, pojačano kontrolisati svoje granice i sprovoditi vraćanje azilanata.


[Izvor: EPA]

Dodao je da će izbjeglice koje ne putuju u Njemačku biti odbijane na granicama Austrije.

“Svako ko dolazi kod nas treba da bude strožije kontrolisan. Ko nema pravo na azil ili ne želi kod nas da podnese molbu za dobijanje azila, treba da se odbije sa granice. U zemlju će moći samo oni koji kod nas imaju pravo na azil i koji nisu vraćeni iz Njemačke”, najavio je on.

Fayamnn je, u do sada neuobičajeno, oštro kritikovao EU.

“Zaprepašćujuće je da EU, na osnovu komplikovane konstrukcije, tako važne probleme kao što je izbjeglička kriza ne može brže da rješava”, naglasio je on.

Faymann je izrazio nadu da će uskoro poći za rukom osiguravanje vanjskih granica EU-a, jer u suprotnom, kako kaže, prijeti dovođenje cijele EU u pitanje.

Takođe je ponovio da želi da blokira svu finansijsku pomoć državama koje ne žele da prime izbjeglice.

“Ko po pitanju izbjeglica nije solidaran, mora računati na veto u vezi finansijske pomoći”, zaključio je austrijski kancelar.

Izvor: Agencije