Egipat: Kazne za nošenje ‘Rabaa znaka’

'Rabaa znak' nastao je nakon što su snage sigurnosti ubile stotine demonstranata na trgu Rabaa al-Adawiya u Kairu (EPA)

Egipatska Vlada odobrila je prijedlog zakona predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija kojim se kažnjava posjedovanje, nošenje i distribucija simbola povezanih sa “terorističkim entitetima”, uključujući žuti znak Rabaa Al-Adawiyya sa četiri prsta koji simobilizira proteste na istomenom trgu 2013. godine, pokrenute zbog svrgavanja Muhameda Mursija, na kojima je ubijeno stotine demonstranata. 

Snage sigurnosti u prošlosti su hapsile studente koji su nosili predmete kao što su linijari i bedževi ukrašeni sa poznatim znakom sa rukom na kojoj su podignuta četiri prsta. 

Detalji o tome koji znakovi ili crteži će se smatrati “terorističkim” simbolima bit će objavljeni kasnije, a za sada je poznato da će u to biti uključena zastava koju koristi Islamska država Irak i Levant. 

Oni koji se po toj osnovi proglase krivim bit će “zatvoreni i kažnjeni sa kaznom od 1.200 do 3.500 eura”. 

Kaznit će se za “postavljanje, pravljenje, promociju, uvoz, izvoz, transport ili posjedovanje, sa namjerom trgovine, distribucije, iznajmljivanja ili prikazivanja bilo kakvog printanog materijala, bedževa, slika, postera, znakova, crteža, fotografija ili grafika… koje predstavljaju simbole terorističkih organizacija, lokalnih ili međunarodnih”.

Ubistva demonstranata na trgu Rabaa

Egipatske vlasti proglasile su Muslimansku braću “terorističkom organizacijom” u decembru 2013, nakon napada na policijsku stanicu u egipatskom gradu Mansoura.

U napadu je poginulo 16 ljudi, a vlasti su za to okrivile Muslimansku braću.

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhamed Mursi svrgnut je u vojnom puču u julu 2013. godine.

Nakon mjesec dana zbog toga su održani protesti na trgu Rabaa al-Adawiya u Kairu, a snage sigurnosti su tu ubile stotine demonstranata. 

Egipatske vlasti pokrenule su masovna suđenja koja su se završavala zatvorskim kaznama za članove i pristalice Muslimanske braće, a UN je osudio procese tvrdeći da su ti postupci “bez presedana u novijoj historiji”.

Mursi i nekoliko lidera Muslimanske braće suočavaju se sa nekoliko suđenja za djela kažnjiva smrću.

Izvor: Agencije