Austrija u Njemačku propušta samo one koji će tražiti azil

U MUP-u Austrije kažu da još ne mogu govoriti o pojedinostima niti koliko će policajaca čuvati slovensku šengensku granicu (AP)

Austrija će onemogućiti ulazak izbjeglicama i migrantima koji imaju namjeru proći kroz Njemačku umjesto da zatraže azil u toj zemlji, rekla je ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner u radijskom intervjuu u petak.

Njemačka je posljednjih tjedana pooštrila kriterije za ulazak migranata te je svakodnevno počela vraćati izbjeglice u Austriju, rekla je austrijska policija ovaj tjedan.

“Kakva je trenutačna situacija na njemačko-austrijskoj granici? Samo oni koji imaju namjeru tražiti azil u Njemačkoj propuštaju se, a oni koji žele dalje šalju se natrag”, rekla je Mikl-Leitner za ORF. 

“Mi ćemo takve izravno zaustavljati na našoj južnoj granici od kraja sljedećeg tjedna”, rekla je, misleći na granicu sa Slovenijom.

Dogovori o ograničavanju ulaska izbjeglica

Stotine tisuća migranta prošle su kroz Austriju i Njemačku od rujna, kada su dvije zemlje otvorile svoje granice.

Austrija je potvrdila u četvrtak da se s Njemačkom i Slovenijom odvijaju pregovori za ograničavanje ulaska izbjeglica i migranata u te zemlje, objavila je slovenska tiskovna agencija STA koja navodi kako plan predviđa da te države zajednički nadziru izbjeglički tok na granici Slovenije i Hrvatske.

Konkretniji pregovori o zajedničkoj suradnji njemačke, austrijske i slovenske policije na jačanju kontrole migrantskog vala vođeni su u srijedu u Šentilju na razini ravnatelja slovenske i austrijske policije, ali političke odluke triju vlada još nema, kazao je za STA Karl-Heinz Grundboeck, iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova Austrije.

Dodao je da zato ne može govoriti o pojedinostima niti koliko će policajaca čuvati slovensku schengensku granicu.

Austrijska policija očekuje da bi nove mjere smanjivanja priljeva izbjeglica i migranata mogle početi krajem ovog mjeseca, a zanijekala je najave da će istodobno pojačati sigurnosne mjere na granici sa Slovenijom kako bi spriječila ilegalan ulazak migranata, navodi STA, kako prenosi Hina.

Slovenski ‘plan B’

Slovenski premijer Miro Cerar, koji je u četvrtak u Berlinu o svojim prijedlozima za obuzdavanje migracijskog vala govorio s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, najavio je da će svoje prijedloge u petak predstaviti svim čelnicima Europske unije, objavila je u četvrtak slovenska televizija.

Televizija navodi da je problem to što njemačka kancelarka tvrdi kako će i dalje primati izbjeglice i migrante, iako je Njemačka posljednjih tjedana zaoštrila kriterije za njihov ulazak i odbila primiti više tisuća izbjeglica.

Slovenski mediji u četvrtak su, pozivajući se na neslužbene informacije ljudi bliskih Cerarovoj vladi, pisali o navodnom “planu B” kojim Slovenija na svojoj granici namjerava zaustaviti izbjeglički val, ako se ne nađe zajedničko rješenje na razini EU-a.

Navodno bi, u slučaju potrebe i velikog migrantskog priljeva koji se ne bi mogao kontrolirati, bila spremna postaviti bodljikavu žicu na svih 670 kilometara kopnene granice s Hrvatskom.

Izvor: Agencije