Al-Shabab zauzeo bazu Afričke unije u Somaliji

Pobunjenici tvrde da su vojnici Afričke unije pobjegli iz baze (AP)

Pripadnici somalske naoružane grupe Al-Shabab, povezane s Al-Kaidom, ušli su u bazu mirovnih snaga Afričke unije u Somaliji nakon što su izveli samoubilački napad automobilom bombom na kapije te baze, navode pripadnici te grupe i somalska vojska.

U bazi su i dalje u toku sukobi pobunjenika i vojnika Afričke unije, a još nije poznato ima li žrtava, rekao je somalski vojni zvaničnik Ahmed Hassan, navodi AP.

Dodao je da je nekoliko desetaka pripadnika Al-Shababa izvelo “složen” napad na bazu kenijskih vojnika u Sel Kadu, na jugu zemlje, udaljenom otprilike 550 kilometara zapadno od Mogadishua, nedaleko od kenijske granice, prenosi AP.

S druge strane, Al-Shabab tvrdi da je ubijeno nekoliko desetaka mirovnjaka Afričke unije, prenose mediji.

Nastavak borbi

“Naši borci su ušli i, nakon teške razmjene vatre, preuzeli smo bazu”, izjavio je glasnogovornik vojnih operacija Al-Shababa Sheikh Abdiasis Abu Musab za Reuters.

Dodao je da su vojnici Afričke unije pobjegli iz baze.

Međutim, somalski vojni zvaničnik tvrdi da se borbe u bazi nastavljaju, dok stanovnici ističu da se čula naizmjenična pucnjava.

“Automobil-bomba je eksplodirao kod kapije baze i njihovi borci su ušli. Jaka pucnjava je u toku u bazi”, rekao je vojni zvaničnik, koji se nalazi stotinjak kilometara od baze u Sel Kadu, major Husein Abdul za Reuters.

Izvor: Agencije