Turska gađala uporišta ISIL-a

Nakon artiljerijskih i tenkovskih udara, Turska će također izvesti zračne napade na ISIL ako bude potrebno (Getty Images)

Turske kopnene snage gađale su gotovo 500 puta ciljeve oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ubivši gotovo 200 pripadnika ove grupe nakon samoubilačkog bombaškog napada u Istanbulu u kojem je poginulo najmanje 12 osoba, uglavnom njemačkih turista, rekao je u četvrtak turski premijer Ahmet Davutoglu.

Turska će također izvesti zračne napade na ISIL ako bude potrebno i ostaje pri svojem „odlučnom stajalištu“ dok pripadnici ISIL-a ne napuste pogranična područja, rekao je Davutoglu na konferenciji turskih ambasadora u Ankari.

„Nakon užasnog napada u Istanbulu u utorak, gotovo 500 artiljerijskih i tenkovskih granata ispaljeno je na položaje Daesha u Siriji i Iraku“, rekao je, koristeći arapski naziv za ISIL.

„Gotovo 200 pripadnika Daesha uključujući tzv. regionalne vođe neutralizirano je u posljednjih 48 sati. Nakon ovoga, svaka prijetnja usmjerena protiv Turske bit će kažnjena na isti način“, dodao je šef turske Vlade.

Deset poginulih Nijemaca

Svjetske agencije navode kako još nije moguće nezavisno potvrditi cifre koje je naveo Davutoglu.

Agencija Reuters podsjeća da tursko vojno zrakoplovstvo nije bilo angažirano u sirijskom zračnom prostoru od novembra kada su Turci oborili ruski vojni avion.

U utorak, bombaš-samoubica se raznio u grupi turista u historijskom centru Istanbula, a tom prilikom poginulo je najmanje 12 osoba, od čega 10 Nijemaca.

Davutoglu je u srijedu naveo kako je napadač pripadnik ISIL-a koji je ušao u Tursku iz Sirije kao izbjeglica.

Oružana grupa ISIL nije preuzela odgovornost za napad.

Izvor: Agencije