Prvi januarski uragan u posljednjih 80 godina

Izvor: NASA.gov Video

Iznad sjeveroistočnog dijela Atlantskog okeana formirao se uragan nazvan Alex, što je prvi put od 1938. godine da se ovaj tropski vremenski fenomen pojavljuje u januaru, jednom od najhladnijih mjeseci tokom zime na sjevernoj hemisferi.

Nacionalni centar za uragane objavio je da se suptropska oluja Alex razvila u uragan, iako sezona kada se to dešava iznad Atlantskog okeana traje od juna do kraja novembra. 

Uragan je donio vjetrove od 140 kilometara na sat, a lociran je 790 kilometara od Azorskih otoka koji pripadaju Portugalu. 

Očekuje se da će on stići do ovih otoka u sljedeća 24 sata. 


Foto: NASA

Uragan Alice

Osim vremenskog perioda kada se oluja formirala, rijetka je i njena lokacija na udaljenom sjeveroistočnom dijelu Atlantika. 

Meteorolozi objašnjavaju da se ne dešava često da se uragani razvijaju iznad voda čija je temperatura ispod 20 stepeni. Ipak, dodaju, da su temperature zraka u gornjoj atmosferi na tom području ispod 60 stepeni, te takva razlika pomaže da se formira oluja. 

Krajem decembra 1954. iznad Atlantskog okeana formirao se uragan Alice, koji je trajao i u januaru, međutim, ovaj vremenski fenomen nije se desio baš u ovom mjesecu od 1938. 

Izvor: Agencije