Podrška vladajućoj koaliciji opala na 37 posto

Podrška njemačkoj kancelarki Angeli Merkel opala za dva procenta (EPA)

Podrška njemačkoj vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel opala je za dva procenta nakon masovnih napada na žene za koje se optužuju izbjeglice u Kelnu tokom novogodišnje noći.

Jedna od prvih anketa ove godine koju je sprovela njemačka televizija ARD, pokazuje da je tijesna većina Nijemaca skeptična po pitanju da li Njemačka može da savlada veliki priliv izbjeglica.

Anketa sprovedena 12. i 13. januara navodi da je podrška vladajućoj koaliciji opala na 37 posto, prenosi Reuters.

Sa druge strane, podrška antiimigrantskoj Alternativi za Njemačku (AfD), koja je intenzivirala kritiku na račun politike kancelarke prema izbjeglicama nakon napada u Kelnu, porasla je za jedan procenat i sada iznosi 10 posto.

Izazovi izbjegličke krize

Njemačka policija registrovala je 652 krivične tužbe u vezi sa događajima u Kelnu od kojih se 331 odnosi na seksualne napade.

Njemačke vlasti su, u vezi s ovim incidentima, do sada pregledale 360 sati video-snimaka i ispitale 120 svjedoka.

Na pitanje da li se slažu sa optimističnom najavom Angele Merkel o tome da Njemačka može da savlada izazove izbjegličke krize, 51 posto ispitanika izražava sumnju u to, dok 44 posto podržava poziciju kancelarke.

Nijemci su podijeljeno odgovorili i na pitanje da li ih priliv izbjeglica plaši – 48 posto njih odgovara pozitivno, dok 50 posto ispitanika kaže da to za njih nije izvor zabrinutosti.

Izvor: Agencije