Manje od 100 zatvorenika ostalo u Guantanamu

U Guantanamu je 2003. godino bilo skoro 680 zatvorenika (EPA)

Broj zatvorenika u zatvoru Guantanamo, nakon što je deset jemenskih zatvorenika upućeno u Oman, manji je od sto, izjavio je danas američki ministar odbrane Ash Carter.

Trenutno se u tom zatvoru nalazie93 zatvorenika, navodi AP.

Carter je rekao da vladini zvaničnici namjeravaju da prebace sve zatvorenika koje mogu i da sa Kongresom rade na pronalaženju sigurne lokacije u SAD-u za njih.

“Marljivo radimo na zatvaranju ovog poglavlja u našoj historiji”, rekao je on u Južnoj američkoj komandi u Miamiju.

Napredak ka ostvarenju cilja

Specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova Lee Wolosky rekao je da SAD očekuju da će do ljeta ove godine iz Guantanama biti oslobođeno još oko 40 zatvorenika.

Američki zvaničnici kažu da njihovo oslobađanje predstavlja napredak ka ostvarenju cilja predsjednika Baracka Obame, a to je zatvaranje zatvora.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava u Washingtonu održali su nedavno proteste povodom 14. godišnjice osnivanja zatvora u Guantanamu. Tražili su zatvaranje tog zatvora.

U Guantanamu je 2003. godino bilo skoro 680 zatvorenika.

Zatvor je otvoren u januaru 2002. godine i trebao je biti namijenjen za zatvorenike optužene za terorizam, no sam zatvor i snimke zatvorenika zavezanih lancima u narančastim kombinezonima odaslali su lošu sliku Sjedinjenih Država u svijetu.

Izvor: Agencije