Djeca iz Sirije: Skupljali smo travu i jeli

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein izjavio je da svi oni koji namjerno koriste izgladnjivanje ljudi kao oružje u sukobu u Siriji čine ratni zločin.

U grad Madaya u pokrajini Damask, koji su opkolile snage sirijskog režima i libanonskog Hezbollaha, stigao je novi konvoj međunarodne humanitarne pomoći.

Drugi konvoj  je ušao u dva opkoljena šiitska naselja u pokrajini Idlib na sjeveru zemlje. 

Osim dostave humanitarne pomoći, planiraju napraviti spisak najugroženijih bolesnika i dostaviti ih sirijskim vlastima

“Svjetska zdravstvena organizacije je uspostavila neposredan kontakt sa sirijskim vlastima kako bi se olakšao proces evakuacije najugroženijih stanovnika. U Madayi smo zatekli bolesnike u kritičnom stanju, koje je neophodno hitno poslati na liječenje. Nadamo se da će ta evakuacija biti obavljena u narednim danima“, kazao je rezidentni i humanitarni koordinator UN-a Yacoub al-Hillo.

Opkoljena šiitska naselja

Brat i sestra,  Luay i Tabarak Aloush, uspjeli su napustiti opkoljenu Madayu i preći u susjedni Liban, ali ne i njihov otac kojeg je Assadova vojska izvela iz automobila.

“Madaya je pod opsadom. Po tri dana nismo ništa jeli, a onda bismo skupljali travu i kuhali je”, kaže Tabarak Aloush.

“Odlazili smo u školu u Madayi, ali to nije bila prava škola, nismo ni čitali ni pisali. Sva djeca su bila gladna, gubila su svijest, povraćala… Niko nije bio u stanju  čitati, pisati ili razumijevati gradivo”, navodi Luay Aloush.

Istovremeno, deseci kamiona odvoze  humanitarnu pomoć i u dva opkoljena šiitska naselja u pokrajini Idlib. Njih su opkolile snage opozicije. 

Procjenjuje se da više od  400.000 Sirijaca živi u područjima koja su  pod opsadom neke od zaraćenih strana.

Izvor: Al Jazeera