Charlie Hebdo – mrtvi dječak prikazan kao seksualni napasnik

Karikaturom se, navodno, ismijavaju tvrdnje da su izbjeglice napadale žene u Kelnu (Twitter)

Francuski magazin Charlie Hebdo izazvao je bijes javnosti objavom karikature kojom se na satiričan način pokušala prikazati izbjeglička kriza i skorašnje optužbe o seksualnim napadima u Njemačkoj. Karikatura prikazuje Alana Kurdija, trogodišnjeg sirijskog dječaka koji se u septembru utopio u moru na putu ka Evropi, kao odraslog muškarca. 


“Šta bi postao mali Alan da je odrastao? Napasnik u Njemačkoj”, opis je ove karikature. 

“Humor Charlie Hebdoa: Šta bi postao mali Alan da je odrastao? Majmun koji zlostavlja Njemice”, napisao je korisnik Twittera Emran Feroz. 

Karikaturom su se pokušale ismijati tvrdnje da veliki broj osoba koje su napastvovale žene tokom novogodišnje noći u njemačkom Kelnu čine izbjeglice, uključujući i Sirijce. Mnogi su za karikaturu kazali da je rasistička te da je iskazan izuzetno loš ukus. 

Hala Jaber smatra da je karikatura francuskog magazina, koja prikazuje da bi mali sirijski dječak koji se utopio seksualno napastvovao njemačke žene kada odraste, bezosjećajna i rasistička. 

Mahmoud smatra da su ljudi u prošlosti s razlogom branili Charlie Hebdo, ali da je posljednja karikatura poništila svaki od tih razloga te da u njoj nema ništa revolucionarno te da je riječ o običnom fašizmu. 

https://twitter.com/the_itch1980/status/687365205580484609

Charlie Hebdo nas podsjeća da je uredu biti rasista ako tvrdite da je riječ o satiri i ako to pravdate slobodom govora, ocijenio je korisnik Twittera s nadimkom Not Chris Taylor.

Mine Iseri redakciji francuskog magazina poručuje: “Nadam se da će u vašoj zemlji jednog dana izbiti rat i da ćete morati napustiti svoju domovinu”, te optužuje Charlie Hebdo za rasizam. 

Manji broj korisnika društvenih mreža nije se složio sa optužbama te su branili korištenje satire u svakoj situaciji.

Karikatura ismijava različitost mišljenja javnosti i promjenu stava u vezi sa migrantima, ocijenio je Alexandre Habay. 

https://twitter.com/jojowiththeflow/status/687361832974172160

“Prije više godina šalili smo se o tome kako odrasli bijelci smatraju bebe crnce slatkim, ali kako bi ih mrzili kad odrastu. To je ono što Charlie Hebdo prikazuje”, napisano je nalogu osobe pod imenom Jo. 

Izvor: Al Jazeera