VIDEO: Djeca žrtve lavine u francuskim Alpama

Najmanje tri osobe su poginule, a nekoliko djece je teže povrijeđeno nakon što je lavina pogodila grupu učenika i drugih skijaša koji su skijali na francuskim Alpama, javljaju agencije i francuski mediji.

Kako se navodi, među poginulima su dvoje tinejdžera, od kojih jedan 14-godišnji dječak, te jedan muškarac sa ukrajinskim državljanstvom koji nije bio dio grupe djece.

Troje djece je u veoma teškom stanju i pretrpjelo je privremeno zatajenje srca, dok je odrasla osoba iz njihove pratnje, za koju se smatra da je nastavnik, pronađena u nesvjesnom stanju, javlja SkyNews.

Petoro djece se i dalje vodi kao nestali, nakon što je lavina u poslijepodnevnim satima pogodila alpsko skijalište Le Deux Alpes. Prema nekim navodima, broj nestalih skijaša iznosi 20.

Na licu mjesta nalaze se dva policijska helikoptera te helikopter specijaliziran za hitne operacije spašavanja, te deseci pripadnika spasilačkih službi.

Žrtve je pronašla skijaška patrola i prebačene su u bolnicu u francuskom gradu Grenoble.

Brojne nesreće ove godine

Navodno je riječ o grupi od 10 učenika s jednom odraslom osobom, a svi potiču, kako se navodi, iz Lyona.

Uslovi na francuskim Alpama za planinarenje i skijanje u posljednjih nekoliko dana su veoma teški, zbog velike količine snježnih padavina.

Ove godine su u dva navrata francuska skijališta u Alpama u pažnji javnosti zbog opasnosti na stazama.

Četvero skijaša je preminulo u tri odvojena slučaja javljanja lavina.

Vlasti u Alpama pozivaju ljubitelje zimskih sportova da poduzmu sve neophodne korake predostrožnosti kako im životi ne bi bili u opasnosti.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve objavio je saopćenje u kojem poziva “sve da poduzmu sve moguće mjere kako bi bili sigurni uslijed velikog rizika od lavina”.

Izvor: Agencije