Uništen trezor s milionima dolara ISIL-a

Dvije bombe od po 900 kilograma pogodile su skladište u Mosulu gdje je ISIL držao novac (EPA)

Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjenje Američke Države uništila je na sjeveru Iraka “trezor” grupe Islamska država Irak i Levant, u kome je ta organizacija držala gotovinu.

Dvije bombe od po 900 kilograma pogodile su skladište u Mosulu gdje je ISIL držao novac i uništile gotovinu vrijednu “milione” dolara, izjavio je zvaničnik američkih oružanih snaga, prenosi Tanjug.

“Procjenjujemo da se radi o milionima dolara… od njihovih nelegalnih poslova: šverca nafte, pljački, iznuđivanja”, dodao je za AFP isti zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

Koalicija predvođena SAD-om je pojačala zračne udare na izvore finansiranja ISIL-a, između ostalog bombardiranjem kamiona koje oružana grupa koristiti za transport i prodaju nafte na crnom tržištu.

ISIL je okupirao Mosul, drugi najveći irački grad, u augustu 2014.

Ubijeni zapovjednik

Assi Ali Nasser al-Obeidi, drugi zamjenik lidera oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku Abu Bakra al-Baghdadija, ubijen je ranije u regiji Anbar, objavljeno je u subotu.

Kako navodi mreža Ratnih medija, koja djeluje pri iračkom Ministarstvu odbrane, Obeidi je poginuo u zračnom napadu iračkih zračnih snaga koji je izveden na području Bervaneh, na zapadu Anbara.

Obeidi je bio pukovnik iračke vojske, koji je uhapšen nakon što je dezertirao, prenosi Anadolija.

Pobjegao je iz zatvora Abu Ghraib 2013. godine i kasnije postao ISIL-ov komandant “Abu Omar Al-Obeidi”.

Rodom iz Hawije (Kirkuk), Obeidi je predvodio generalštab vojnog vijeća ISIL-a.

Brojni visokopozicionirani komandanti ISIL-a, uključujući Abu Alija al-Anbarija, prvog zamjenika Baghdadija, poginulo je u udarima iračke vojske na pozicije ove oružane grupe u Iraku u proteklih nekoliko mjeseci.

U zračnim udarima poginuli su i ISIL-ovi komandanti Abu Ala'a al-Ofri, te Abu Hassan al-Sahabi, šef obavještajnog komiteta ISIL-a.

U petak je Ministarstvo odbrane Iraka objavilo kako je “glasnogovornik ISIL-a Abu Mohammad al-Adnani poginuo tokom ofanzive terorističke grupe na grad Barwani na zapadnim teritorijama Iraka”.

Iz ISIL-a još nisu potvrdili navode o pogibiji al-Adnanija.

Izvor: Agencije