Sean Penn ne žali zbog intervjua s El Chapom

Penn je prethodno rekao ga brine mogućnost da je vlast pratila njegovo putovanje da se nađe s Guzmanom (EPA)

Glumac Sean Penn izjavio je da ne žali zbog intervjua s narkobosom Joaquinom El Chapom Guzmanom, tokom tajne posjete Meksiku u oktobru, koji je doveo do njegovog hapšenja.

Na pitanje AP-a o fotografijama koje su objavili meksički mediji, a na kojima se vidi kako agenti gledaju njega i glumicu Kate del Castillo pred njihov let da se nađu s Guzmanom, Penn je e-mailom kratko odgovorio da nema šta kriti.

Guzman je uhapšen u petak, nakon više od tri mjeseca bijega, zahvaljujući Pennu, koji se sastao s njim u centralnom Meksiku.

Penn nije direktno odgovorio na pitanja da li je u redu što je svoju priču dao Guzmanu na autorizaciju prije nego što je objavi i da li je preduzeo odgovarajuće sigurnosne mjere da zaštiti svoj izvor.

Izručenje Sjedinjenim Državama

Penn je prethodno rekao da ga brine mogućnost da je vlast pratila njegovo putovanje da se nađe s Guzmanom, a bio je u pravu samo što ni sam nije znao koliko su ga blisko pratili, navodi AP.

Meksički list El Universal je objavio 10 fotografija koje pokazuju Penna i glumicu del Castillo kako stižu na aerodrom u oktobru i pozdravljaju se s čovjekom, koji ih je potom odveo do manje piste, odakle su odletjeli u Guzmanov kamp u džungli da se nađu s njim.

Fotografije su izgleda snimljene sa velike daljine, a list je naveo da su bile dio dosjea meksičke obavještajne službe koji su dobili.

Jose Manuel Merino, predstavnik meksičkog državnog tužilaštva nadležan za ekstradiciju, rekao je da će do izručenja Guzmana Sjedinjenim Američkim Državama vjerovatno proći najmanje godinu dana.

Funkcioneri su ranije predviđali da će proces trajati kraće, minimum šest mjeseci.

Pucnjava pri hapšenju

Guzmanov moćni narkokartel Sinaloa krijumčari ogromne pošiljke kokaina i marihuane i proizvodi i transportira metamfetamine i heroin, uglavnom u SAD-u.

Za njim je izdata potjernica u više američkih saveznih država, a njegov bijeg iz meksičkog zatvora u julu je osramotio Vladu predsjednika Enriquea Pene Niete i pogoršao odnose između Sjedinjenih Država i Meksika.

Guzman je uhapšen u petak, nakon pucnjave između njegovih pomagača i meksičkih marinaca u kući u obalskom gradu Los Mochis, u državi Sinaloa.

Tom prilikom je ubijeno pet kriminalaca, a još šest je povrijeđeno.

Izvor: Agencije