Pokrenut proces izručenja El Chapa SAD-u

Guzman je uhvaćen u petak, nakon pucnjave između njegovih pomagača i meksičkih marinaca u kući u gradu Los Mochisu (AP)

Meksiko je zvanično počeo proceduru izručenja narkobosa Joaquina El Chapa Guzmana Sjedinjenim Američkim Državama, tri dana nakon što je poznati bjegunac uhvaćen poslije višemjesečne dramatične potrage.

Zvaničnici, međutim, upozoravaju da bi proces izručenja mogao potrajati, s obzirom na to da se očekuje kako će Guzmanovi advokati ulagati žalbe i preduzimati druge zakonske korake koji bi omogućili da njihov klijent ostane u Meksiku, gdje je već dvaput uspješno bježao iz maksimalno osiguranih zatvora, prenijela je agencija AP.

Meksičke vlasti su u nedjelju navečer zvanično obavijestile El Chapa da ga traže u SAD-u, prenosi Tanjug.

U saopćenju Ureda meksičkog državnog tužioca navodi se da su meksički agenti koji rade za međunarodnu policijsku agenciju Interpol uručili Guzmanu dva naloga za hapšenje.

Advokati narkobosa sada imaju tri dana da predstave argumente protiv izručenja i 20 dana da predstave dokaze za te argumente, osim niza drugih tužbi koje su već počeli pisati.

Guzmanov moćni narkokartel Sinaloa krijumčari ogromne pošiljke kokaina i marihuane te proizvodi i prevozi metamfetamine i heroin, uglavnom u SAD.

Potjernica za El Chapom

Za njim je izdata potjernica u više američkih saveznih država, a njegov bijeg iz meksičkog zatvora u julu je osramotio Vladu predsjednika Enriquea Pene Nieta te pogoršao odnose SAD-a i Meksika.

Meksičke vlasti su u subotu saopćile da će proces izručenja El Chapa SAD-u trajati najmanje šest mjeseci, a vjerovatno i značajno duže s obzirom na veliki broj tužbi koje planiraju njegovi advokati.

Guzman je uhvaćen u petak, nakon pucnjave između njegovih pomagača i meksičkih marinaca u kući u obalskom gradu Los Mochisu, u državi Sinaloa. Tom prilikom ubijeno je pet kriminalaca, a šest povrijeđeno.

Vlasti navode da su uspjele otkriti lokaciju na kojoj se nalazi Guzman zahvaljujući intervjuu koji je s njim uradio američki glumac Sean Penn.

Taj tekst objavljen je u subotu navečer na portalu američkog časopisa Rolling Stone.

Izvor: Agencije