Afganistan: Vlada i talibani pregovaraju o prekidu sukoba

Delegacije Afganistana, Pakistana, SAD-a i Kine su se sastale u Islamabadu i počele pregovore s ciljem dogovora o Mapi puta za mirovne pregovore afganistanske Vlade i talibanskog pokreta. Osnovni zahtjev talibanskog pokreta je povlačenje stranih misija iz te zemlje.

U Afganistanu se, u izmijenjenoj misiji NATO-a i SAD-a, i dalje nalazi 14.000 vojnika.  Stanje u Afganistanu je sve osim stabilno. Nedostaje sigurnosti, ekonomija je na koljenima, dok korupcija i stopa nezaposlenosti rastu iz dana u dan.

Zemlja i dalje živi u sjeni talibana, i to 14 godina nakon što su ih američke snage svrgnule sa vlasti. Njihova nedavna vojna postignuća i napadi na Vladine zgrade oživjeli su stare strahove. Ali, mogući pregovori daju nadu.

Vrijeme je za kompromis

Abdul-Hakim Mujahid je bivši taliban, a sada je na čelu Visokog mirovnog vijeća zaduženog za pregovore s oružanom grupom.

”Ovo je vrijeme za Vladu i talibane da postignu kompromis i pronađu političko rješenje u nacionalnom interesu”, kaže on.

U julu prošle godine Pakistan je organizirao sastanak između talibana i afganistanske Vlade. Razgovori su prekinuti nakon što je otkriveno da je dugogodišnji lider talibana Mullah Muhammed Omar umro dvije godine ranije. Međutim, prvi čovjek Visokog mirovnog vijeća smatra da je pojava ISIL-a navela dvije strane na kompromis.

”Taj novi fenomen je prisilio međunarodne sile da pronađu političko rješenje s talibanima i da izvrše pritisak na afganistansku i pakistansku vladu kako bi postigli političko rješenje”, dodaje Mujahid.

Ishod pregovora nije jasan i proces bi mogao potrajati. Mnogo je izazova na putu.

Razmjena zarobljenika

”Talibanske snage se suočavaju s internim podjelama, nakon što je Mullah Akhatar Mansoor postavljen za novog lidera. Neki visokorangirani članovi su podnijeli ostavku i osnovali rivalsku grupu. Prošle sedmice dvije rivalske grupe su postigle i razmijenile zatvorenike. Međutim, pojava grupe Islamska država Irak i Levant predstavlja prijetnju talibanima na njihovom terenu”, javlja iz Kabula reporter Al Jazeere Omar al-Saleh.

Talibani otvoreno govore da neće pregovarati sve dok se strane trupe nalaze u Afganistanu. Oko 14.000 vojnika, pretežno Amerikanaca, iako su borbene operacije okončane krajem 2014. godine, ostalo je u toj zemlji kako bi obučavalo i savjetovalo lokalne snage.

Afganistanska Vlada želi da talibani osude nasilje te da priznaju Vladu i Ustav. To se do sada nije dogodilo, ali mnogi Afganistanci i dalje se nadaju.

Izvor: Al Jazeera