Milionski gubici zbog sukoba u Turskoj

Nakon što je prekinuto primirje između Turske i Radničke partije Kurdistana, izbili su žestoki sukobi na jugoistoku zemlje. U nekim mjestima na snazi je bio policijski sat. To najviše pogađa lokalne biznismene koji imaju ogromne gubitke.

Diyarbakir, na jugoistoku Turske, većinski je kurdski grad, u kojem se proteklih mjeseci odvijaju borbe između oružane grupe PKK i turske vojske. Ekonomija ispašta zbog borbi.

“Aktuelni sukobi su negativno utjecali na 95 posto našeg poslovanja. Nismo mogli otvoriti radnju 32 dana zbog policijskog sata. Naši gubici su ogromni”, kaže Aladdin, vlasnik jedne prodavnice.

PKK je marksistička organizacija, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija Evropske unije i zemalja članica NATO-a.

Nakon dvogodišnjeg primirja s turskom vladom, suspendirala je primirje i ponovno počela napadati tursku vojsku, policiju i žandarmeriju.

Prazni hoteli i avioni

Sve se to održava na jugoistok Turske, na ekonomiju u popularnom turističkom mjestu. Popunjenost hotela je pala sa 80 na 30 posto, dok je nezaposlenost porasla za 30 procenata.

“U ovom trenutku svi hoteli su prazni. Uopće nema turista, avioni su prazni. To utječe na vlasnike radnji i na svakoga”, ističe Sahin Nacar iz turističke agencije Giral.

Lokalna privredna komora predviđa gubitak od 450 miliona dolara u izgubljenim prihodima s Irakom.

“Kupovina će opasti u ovoj regiji jer proizvođači u zapadnim pokrajinama neće htjeti slati proizvode, strahujući da neće biti plaćeni. Već osjećamo posljedice”, govori Celalettin Birtane iz Privredne komora Diyarbakira.

Sukobi između turske vojske i PKK-a i dalje traju te nema znakova da bi uskoro mogli biti privedeni kraju, a biznismeni u ovom dijelu Turske nastavit će poslovati s gubicima.

Izvor: Al Jazeera i agencije