El Chapa odao intervju s glumcom Seanom Pennom

Penn i Guzman: Intervju je navodno održan na nepoznatoj lokaciji u Meksiku krajem 2015. godine (Rolling Stone)

Meksičke vlasti saopćile su da su uspjele otkriti lokaciju na kojoj se krije odbjegli narkobos Joaquin El Chapo Guzman i uhvatiti ga zahvaljujući intervjuu koji je on u tajnosti imao prije nekoliko mjeseci s američkim glumcem Seanom Pennom.

Pennov intervju s Guzmanom, koji je do sada dva puta bježao iz maksimalno osiguranih zatvora u Meksiku, objavljen je kasno u subotu navečer na internetskoj stranici američkog magazina Rolling Stone, prenijela je agencija AP.

Intervju je, navodno, održan na nepoznatoj lokaciji u Meksiku krajem 2015. godine, nekoliko mjeseci prije nego što će El Chapo biti ponovo uhvaćen prošlog petka u gradu Los Mochis, u pokrajini Sinaloa, nakon što je bio u bjekstvu šest mjeseci.

Meksičke vlasti su znale za sastanak Penna, Guzmana i meksičke glumice Kate del Castillo održan u oktobru i pratile su kretanje američkog glumca, što im je pomoglo da otkriju ranč gdje se krio narkobos, navela su dva izvora iz meksičke Vlade.

Stroge mjere sigurnosti

U intervjuu s Pennom, Guzman je pokušao odbraniti svoju ulogu na čelu najvećeg narkokartela u svijetu.

Na pitanje da li je on kriv za visoke stope zavisnosti od droge, odgovorio je: “Ne, to nije tačno, zato što se onog dana kad ja umrem zavisnost neće nimalo smanjiti.”

Penn u tekstu opisuje stroge mjere sigurnosti koje je narkobos poduzeo uoči tajnog intervjua, ali one očito nisu bile dovoljne, pošto je Guzman nešto kasnije uhapšen.

Jedan zvaničnik meksičkih snaga sigurnosti je za AP potvrdio, zahtijevajući anonimnost, jer nije ovlašten govoriti na tu temu, da je upravo intervju s Pennom u oktobru uputio vlasti u to da se El Chapo krije u ruralnom dijelu savezne države Durango.

Policajci su tada odlučili ne otvarati vatru na Guzmana, jer se nalazio u društvu dvije žene i jednog djeteta.

On je tom prilikom uspio pobjeći, ali su ga vlasti kasnije ipak locirale u kući u Los Mochisu, u kojoj su ga, nakon pucnjave u kojoj je poginulo pet ljudi, uhapsili meksički marinci.

Zvaničnik navodi da je sastanak između Penna i Guzmana održan u Tamazuli, mjestu u pokrajini Durango, koja se graniči sa Sinaloom.

Životna priča

Meksička državna tužiteljica Areli Gomez je u petak rekla da su Guzmanovi kontakti s glumcima i producentima, u vezi mogućeg snimanja filma o njegovom životu, dali vlastima nove informacije o lokaciji najozloglašenijeg svjetskog narkobosa.

Penn je u intervjuu za Rolling Stone potvrdio da je El Chapo bio zainteresiran da se snimi film o njemu i želio je da u tom projektu učestvuje Del Castillo, koja je omogućila sastanak Penna i Guzmana.

“Bio je zainteresiran da njegova životna priča bude ispričana na filmu, ali to bi povjerio samo Kate”, napisao je Penn, koji se pojavljuje na jednoj slici s Guzmanom, na kojoj se njih dvojica rukuju.

Meksičke vlasti najavile su da će pokrenuti postupak radi izručenja Guzmana u SAD.

Izvor: Agencije