Sporazum o slobodnoj trgovini EU-Ukrajina

Evropska unija je najveći ukrajinski trgovinski partner na kojeg otpada više od trećine trgovinske razmjene te zemlje (EPA)

Dugoočekivani sporazum o slobodnoj trgovini kojim se osnažuju privredne veze Ukrajine i Evropske unije i koji je 2013. pokrenuo lanac događaja u Ukrajini i doveo do zahlađenja odnosa EU i Moskve stupio je na snagu u petak uprkos ruskim otporima.

Sporazum daje Ukrajini bescarinski pristup ogromnom tržištu EU i očekuje se da će pomoći posrnuloj privredi te zemlje.

EU je najveći ukrajinski trgovinski partner na kojeg otpada više od trećine trgovinske razmjene te zemlje, prema podacima EU-a.

Jedinstvene mogućnosti

“Promjena neće nastupiti preko noći, bit će potrebni rad i ulaganja”, kazala je povjerenica za trgovinu EU-a Cecilia Malmstrom u četvrtak dodajući da sporazum stvara jedinstvene mogućnosti da Ukrajina stabilizira, diverzificira i razvije svoju privredu.

Osnov sporazuma EU-a će pomoći Kijevu u prilagodbi standardima i pravilima Unije na područjima poput tržišnog natjecanja, javne nabave i intelektualnih prava.

Rusija je kritičar toga sporazuma zbog straha da će naštetiti njenoj privredi.

Kako bi uvažili ruske rezerve Kijev i Briseldogovorili su odgodu primjene sporazuma na godinu dana kako bi se razgovaralo s ruskim dužnosnicima, no tri strane nisu pronašle zajedničko rješenje uprkos više od 20 sastanaka.

 Moskva je počela provoditi kaznene mjere protiv Ukrajine.

Prvi pokušaj finaliziranja sporazuma propao je 2013. dovodeći do demonstracija u Kijevu i zbacivanja tadašnjeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, a potom je uslijedila ruska aneksija Krima i proruska separatistička pobuna na istoku Ukrajine.

Odnosi EU-a i Moskve nakon toga pali su na najniži nivo od Hladnog rata.

Izvor: Agencije