Rusija se zagrijava brže od ostatka svijeta

Rusija se od 1975. zagrijavala 0,42 stepena po deceniji (EPA)

Rusija se zagrijava više nego dvostruko brže u odnosu na ostatak svijeta, saopćilo je tamošnje Ministarstvo za prirodne resurse i zaštitu životne okoline, ukazujući na sve učestalije poplave i šumske požare širom zemlje.

U Vladinom izvještaju o zaštiti životne sredine navodi se da se Rusija zagrijavala 0,42 stepena Celzijusa po deceniji od 1975. godine, što je dva i po puta više u odnosu na globalni prosjek od 0,17 stepeni, prenosi agencija Tas.

Klimatske promjene dovele su do opasnih meteoroloških fenomena, kakvih je u Rusiji bilo 569 u 2014, što je najveći broj otkako postoje mjerenja”, navodi Ministarstvo, dodajući da su u svim ruskim regionima porasle prosječne godišnje, jesenje i proljećne temperature.

Spuštanje praga zagrijavanja

Izvještaj pokazuje da, iako Rusija na nivou cijele zemlje biljleži otopljavanje, neke oblasti na Dalekom istoku i jugu Sibira bilježe oštre zime.

Veliki šumski požari i smrtonosne poplave pogađale su Rusiju gotovo svake godine u protekloj deceniji, a Ministarstvo za vanredne situacije je u oktorbu saopćilo da mora osmisliti novu strategiju za rješavanje tih problema.

U Parizu je u decembru postignut ambiciozan klimatski sporazum koji ima za cilj smanjenje emisije štetnih gasova, koji stvaraju efekat “staklene bašte”.

Novi sporazum, kog su potpisali izaslanici 195 zemalja, zamenjuje Protokol iz Kyota, koji je istekao 31. decembra 2012. i nudi nadu da čovječanstvo može izbjeći katastrofalne klimatske promjene i sprovesti energetsku revoluciju.

Sporazum ima za cilj da se rast globalnih temperatura ograniči na ispod dva stepena Celzijusa, s tim da se teži ka spuštanju tog praga na 1,5 stepena.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Glečeri širom svijeta tope se sve većom brzinom. Bitka za njihovo očuvanje vodi se u Parizu, gdje diplomate iz svih dijelova svijeta pokušavaju napraviti dogovor o borbi protiv klimatskih promjena. Efekti globalnog zagrijavanja u francuskim Alpama vidljivi su golim okom.

Published On 03 Dec 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO