Kim: Pjongjang spreman za rat

Kim Jong-un došao je na vlast poslije smrti svog oca Kim Jong-Ila krajem 2011. godine (EPA)
Kim Jong-un došao je na vlast poslije smrti svog oca Kim Jong-Ila krajem 2011. godine (EPA)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-Un izjavio je da je spreman za rat ako ga isprovociraju strane sile, ali nije spomenuo da bi u tom slučaju Pjongjang mogao upotrijebiti nuklearno oružje ili rakete dugog dometa.

“Nastavit ćemo da radimo strpljivo na postizanju mira na Korejskom poluotoku i na regionalnoj stabilnosti. Ali ako nas agresivne strane sile i provokatori i malo taknu, nećemo im oprostiti i odgovorit ćemo nemilosrdno, svetim ratom pravde”, rekao je Kim na sastanku sa vojnim zvaničnicima, prenosi AP.

Takve izjave manje su provokativne od nekih koje je sjevernokorejski lider davao ranije, ocjenjuju agencije.

U decembru je Pjongjang tvrdio da je razvio hidrogenu bombu koju bi mogao da koristi zajedno sa nuklearnim bojevim glavama, za odbranu svog suvereniteta.

Prioritet ekonomskog razvoja

Ranije danas Kim u svom polusatnom televizijskom govoru nije govorio o programu nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje, mada je spomenuo značaj razvijanja “različitih” jurišnih vojnih opcija.

“Korejska radnička partija daje glavni prioritet poboljšanju životnog standarda ljudi među milionima drugih nacionalnih zadataka”, rekao je Kim, prenosi Tanjug.

On je istakao potrebu za unapređenjem proizvodnje i neefikasnosti u nizu sektora, od energetike do poljoprivrede, stočarstva i ribarstva.

Kim je istovjetna obećanja dao i u tri svoja ranija obraćanja povodom Nove godine, a danas nije iznio mnogo podataka o tome kakvu politiku namjerava da sprovede kako bi postigao svoje ekonomske ciljeve.

Otkako je došao na vlast poslije smrti svog oca Kim Jong-Ila krajem 2011, Kim Jong-Un prioritet daje ekonomskom razvoju, za razliku od svog oca koji je uglavnom bio fokusiran na vojsku, zaključuje francuska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO