U Gani ugroženo više od polovine šuma

Šume nestaju brže nego što se obnavljaju. Ako se sječa nastavi ovom brzinom, za 100 godina nestat će prašume u tropskim krajevima. Podaci su zastrašujući, ali u Gani je situacija još alarmantnija, jer se predviđa da će ta zapadnoafrička država ostati bez većine šuma u narednih 25 godina.

Većina građe u Gani potiče iz nelegalne sječe, javlja Ama Boateng, novinarka Al Jazeere.

Jedna pilana se nalazi na obodu jednog od šumskih rezervata u regiji Brong Ahafo. Al Jazeera je snimala tajno, jer radnici ne žele da javnost sazna šta se ovdje radi.

Građu dobijaju od nelegalnih drvosječa organiziranih u grupe koje su često naoružane. Prema podacima Komisije za šumarstvo, više od 80 posto građe koja se proda u Gani dolazi od ilegalne sječe.

Vlasnik pilane je pristao razgovarati sa Al Jazeerom, ako se ne prikaže njegovo lice.

“Rizično je transportirati drvenu građu sa jednog mjesta na drugo. Može vas uhvatiti policija, bilo ko vas može napasti i oteti novac. Ljudi se ne žele baviti ovim poslom, ali život je težak. Ako prestanemo ovo raditi, od čega ćemo živjeti”, kazao je on.

Vrijedna stabla

“Kradljivci šume su spremni na sve kako bi zaradili. Određena stabla su na cijeni. Stablo staro više od 200 godina prodaje se za blizu 375 američkih dolara”, javlja Boateng.

U drugom šumskom rezervatu na sjeveru države poljoprivrednici pale šumu kako bi je raskrčili i posadili kakaovac. Komisija je posjekla stabla kakaovca kao upozorenje drugima.

Cijeli pojas je nekad bio pod šumom. Zvaničnici priznaju da sporo napreduju u borbi protiv ovih problema.

Raphael Yeboah iz Komisije za šumarstvo je kazao: “Nastojimo ih motivirati, odnosno osigurati poticaje kojima će preći na alternativne načine privređivanja. S druge strane, u cilju provođenja zakona šaljemo elitne naoružane timove  na teren. Ali za učinkovito rješenje problema potrebna je odgovarajuća saradnja i koordinacija nadležnih organa.”

Komisija, također, pošumljava opustošene predjele. Okolišni stručnjaci tvrde da Gana ima najbolji zakon o šumama na svijetu, ali da nedostaje politička volja.

“Komisija za šumarstvo nema odriješene ruke u djelovanju na terenu. Politički pritisci su preveliki. Ako kopate dublje, otkrit ćete da iza ilegalne sječe šuma i ilegalnih farmi u velikoj mjeri stoje naši političari. Moramo biti jako hrabri da progovorimo o tome”, rekao je Eric Lartey iz organizacije Prijatelji planete Zemlje.

Situacija je složena i stručnjaci su zabrinuti da će šume nestati za 20-ak godina ako se Vlada hitno i ozbiljno ne angažira.

Izvor: Al Jazeera