Mađarska: Izbjeglice probile kordon policije

Približno 1.000 izbjeglica probilo je kordon mađarske policije u prihvatnom centru Roszke, u blizini granice Srbije, a neke od njih izašle su na autoput koji vodi prema Budimpešti, nakon čega je on zatvoren.

Prema posljednjim informacijama, grupu od 100-150 izbjeglica na autoputu je zaustavio kordon policije te su trenutno u toku razgovori između njih.

Mađarska policija je koristila biber sprej protiv onih koji su pokušavali da probiju kordon u prihvatnom centru Roszke, javio je Reuters.

Izbjeglice su prije svoje akcije uzvikivale “Sloboda, sloboda”. Među njima je bilo mnogo porodica sa malom djecom.

Izbjeglice su ka Budimpešti krenuli trakom koja vodi u suprotnom smjeru.

Jedan očevidac je izjavio za Reuters da policija nije bila u mogućnosti da ih zaustavi, kao i da su se neke izbjeglice sukobile sa policijom.

Ministar odbrane podnio ostavku

Nedugo nakon ovog incidenta, mađarski ministar odbrane Csaba Hende podnio je ostavku, pošto je ocijenjeno da je vojska bila previše spora u podizanju ograde na granici sa Srbijom, javljaju agencije.

Oružane snage, za koje Hende snosi konačnu odgovornost kao ministar odbrane, bile su uključene u podizanje ograde duž granice sa Srbijom, kako bi spriječile ulazak izbjeglica.

Prema izvoru iz Vlade, premijer Viktor Orban, desničar koji ima oštar stav prema izbjegličkoj krizi u Evropi, nije bio zadovoljan brzinom kojom su barijere na granici podizane, prenosi Reuters.

Orban je prihvatio ostavku Hendea, koju je podnio poslije sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, posvećenom velikom prilivu izbjeglica koji dolaze u zemlju.

Orban: Nećemo pucati na izbjeglice

Istovremeno je Orban rekao da mađarska nema namjeru pucati na izbjeglice koje pokušaju preći ogradu podignutu na granici sa Srbijom te da je otvorena za razgovore o evropskim kvotama prihvata izbjeglica kada bude dovršen zid.

“Oružje neće biti potrebno, jer će postojati ograda koju niko neće moći preći. Neko će, ipak, pokušati, ali će biti uhapšen i sudit će mu se”, rekao je Orban u intervjuu koji je u ponedjeljak objavila austrijska televizija ORF.

Ponovio je i stajalište da mnoge izbjeglice koje žele ući u Mađarsku iz kriznih zona na Bliskom istoku, Aziji i Africi zapravo bježe od siromaštva i nisu prave izbjeglice kojima treba azil.

“Štitimo Evropu u skladu s evropskim pravilima, koja kažu da se granica može preći samo na određenim mjestima, uz kontrolu i nakon registracije”, rekao je u intervjuu.

Sistem kvota

Upitan o tome hoće li Mađarska prihvatiti sistem kvota koji se razmatra na nivou Evropske unije, Orban je rekao da, ako evropska vanjska granica nije zatvorena, nema smisla govoriti o kvotama.

“Kada dovršimo vanjsku granicu i tako zaustavimo ilegalnu migraciju, tada možemo razgovarati o rješenjima”, zaključio je mađarski premijer.

Približno 500 izbjeglica provelo je noć kod centra za registriranje na prijelazu Reske, na južnoj granici Mađarske.

Između brojnih šatora postavljenih oko registracionog centra zapaljene su logorske vatre, a oni koji nisu imali šatore proveli su hladnu noć ležeći na zemlji ili u vrećama za spavanje, javio je izvještač M1 s mjesta događaja, prenosi mađarska agencija MTI.

Većina izbjeglica je tražila od volontera ćebad i vreće za spavanje, kao i medicinsku pomoć, zato što su mnoga djeca prehlađena i imaju temperaturu, pa mnogi kašlju.

Još od rane zore na prijelaz Reske pristiže sve veći broj izbjeglica, koje policija sprovodi do novog centra za registriranje koji je otvoren proteklog vikenda, kao i do kampa koji je i ranije postojao, navodi mađarska agencija.

Policija novi punkt naziva Centrom za strance i kaže da ima 100 velikih šatora za 1.000 ljudi.

Muslimani u Mađarskoj

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno se usprotivio još jednom prihvatu izbjeglica s područja Sirije, Afganistana, Iraka i drugih ratom pogođenih zemalja, jer je uglavnom riječ o muslimanima.

“Ne želimo imati mnogo muslimana u našoj zemlji”, rekao je Orban u Briselu, pozivajući se na iskustva iz osmanske vladavine u Mađarskoj.

Istakao je i kako je mađarski prioritet “jačanje vanjskih granica EU-a prema Srbiji”, te je najavio da će učiniti to i na granicama s Hrvatskom ako se izbjeglice odluče krenuti tim putem.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO