Putin potvrdio podršku sirijskoj vojsci

Rusija snabdijeva Assadov režim oružjem i opremom (EPA)

Rusija pruža “ozbiljnu” trenažnu i logističku pomoć sirijskoj vojsci, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin, što je prva javna potvrda obima ruskog učešća u ratu u Siriji.

Komentirajući navode da su ruske borbene snage raspoređene u Siriji, Putin je rekao da diskusija o direktnoj vojnoj intervenciji “zasad preuranjena”, ali nije isključio mogućnost takvog poteza u budućnosti.

“Reći da smo spremni da to uradimo danas, preuranjeno je da govorimo o tome. Ali mi već dajemo Siriji zaista ozbiljnu pomoć u opremi i obuci vojnika, sa našim oružjem”, prenijela je ruska državna informativna agencija RIA Novosti Putinove odgovore na pitanje o ruskoj intervenciji u Siriji.

“Mi zaista želimo da formiramo neku vrstu međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma i ekstremizma”, kazao je Putin na ekonomskom forumu u Vladivostoku.

“S tim u cilju, imali smo konsultacije sa našim američkim partnerima, lično sam razgovarao o tom problemu sa američkim predsjednikom Barackom Obamom.”

Nakon Putinovih izjava, američki državni sekretar John Kerry u telefonskom razgovoru prenio je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu zabrinutost SAD-a zbog izvještaja o povećanom vojnom prisustvu Rusije u Siriji, saopćio je State Department.

“Državni sekretar je jasno stavio do znanja da bi, ukoliko su ti izvještaji tačni, ove akcije mogle da dovedu do dalje eskalacije konflikta, većeg gubitka nevinih života, da povećaju priliv izbjeglica i rizik od konfrontacija sa koalicijom protivnika ISIL-a koja djeluje u Siriji”, piše u saopćenju State Departmenta.

Kerry i Lavrov su se složili da se diskusije o konfliktu u Siriji nastave u New Yorku kasnije ovog mjeseca, saopćio je State Department.

Rusija je višestruko koristila pravo veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi podržala sirijskog predsjednika Bashara al-Assada tokom rata koji traje duže od 4,5 godina, u kojem je poginulo gotovo 250.000 ljudi. Rusija je također dugi niz godina oružjem snabdijevala sirijsku Vladu, što je potez koji sada opravdava potrebom za borbom protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Vojni savjetnici

Sve više se špekulira da je Rusija značajno povećala svoje učešće proteklih mjeseci, prenosi Telegraph, uključujući isporuku naprednog oružja, rezervne dijelove za postojeću mašineriju te raspoređivanje značajnog broja vojnih savjetnika i instruktora.

Prošle sedmice je sirijska državna televizija objavila snimke na kojim se vidi napredni oklopni transporter ruske proizvodnje, BTR-82a, u borbenim dejstvima. Pojavili su se i snimci na kojim se vide vojnici koji tokom borbi jedni drugima izdaju naređenja na ruskom jeziku.

Prošle sedmice je izraelski dnevni list Yedioth Ahronoth citirao diplomatski izvor sa Zapada, koji je kazao da je Rusija na korak od raspoređivanja “hiljada” vojnika u Siriji, kako bi se uspostavila zračna baza odakle bi ruske zračne snage kretale u borbene misije protiv ISIL-a.

Ruski analitičari su izvještaj Yediotha nazvali pretjerivanjem, ističući rusku zabrinutost od ponavljanja američkog iskustva iz Iraka i trenutnog pritiska na rusku vojsku zbog tajnog rata u Ukrajini.

Većina analitičara upućenih u državna pitanja su prethodno insistirali da je ruska podrška Assadu “striktno politička”, te su za izvještaje o vojnom učešću kazali da je to “ludost”.

“To je novinarska patka. Raspoređivanje vojske u tom obimu bi zahtijevalo odobrenje Vijeća Federacije [ruskog gornjeg doma parlamenta]”, kazao je Jevgenij Bužinski, umirovljeni ruski general koji je sada na čelu moskovskog PIR analitičkog centra. “Koliko je meni poznato, nijedan savjetnik koji je tamo nije uključen u borbene misije”.

Putinove izjave su u saglasnosti sa mišljenjem stručnjaka koji kažu da bi Vlada Rusije bila spremna da ponudi značajnu logističku podršku i savjete čak i ako odustane od velike intervencije.

‘Ruske misije’

“Takve stvari se drže u velikoj tajnosti, ali se tamo definitivno odvija savjetodavna i trenažna misija, a moguće je da u njoj učestvuje stotine ljudi”, ocijenio je Pavel Felgenhaeur, nezavisni analitičar ruskih vojnih pitanja.

“Definitivno uključuje tehničke savjetnike i inženjere, kako bi se održavala sofisticirana vojna oprema, te marinci koji ih osiguravaju. Nema šanse da bi Assadovi borbeni avioni letjeli nakon četiri godine rata bez ruske tehničke podrške”, rekao je on.

Felgenhauer je kazao da je “vrlo izgledno” da se pripadnici savjetodavnih misija povremeno nađu u borbama ili čak da su pretrpjeli žrtve.

Viši zvaničnik sirijskog režima, koji je prebjegao 2012, kazao je Telegraphu da je on lično sarađivao sa ruskim oficirima, ali da su prema njegovim iskustvima, oni tamo bili “kao stručnjaci, a ne borci”.

“Većinu operativnih štabova i mnoge odbrambene linije su zamislili ruski stručnjaci, tako da je tamo dosta tehničkog osoblja. Oni su uglavnom u Damasku”, rekao je oficir koji je prebjegao, citirajući bivše kolege koji još služe u redovima Assadovih snaga.

Izvor: Agencije