Papa priprema posjetu Kubi i SAD-u

Papa Franjo iskoristio je ljetni odmor kako bi pripremio govore za predstojeće posjete (AP)

Papa Franjo priprema se za najosjetljivije putovanje pontifikata, u sklopu kojeg će u dvije sedmice posjetiti Kubu, američki Kongres i Ujedinjene narode.

Po izvorima iz Vatikana, papa Franjo iskoristio je ljetni odmor kako bi pripremio govore, posebno one za američke zastupnike te Generalnu skupštinu UN-a.

Papa će na Kubi provesti tri dana i to bi trebala biti najlakša etapa puta. Očekuje se srdačan doček, jer kubanski režim može samo od te posjete imati koristi, a i zahvalan je na papinoj ulozi u pomirenju sa SAD-om. Papa će posjetiti Havanu, Holguin i Santiago.

Kubu su prije njega posjetili Ivan Pavao II i Benedikt XVI, prenosi Hina.

Papina posjeta SAD-u očekuje se s velikim interesom, ali je za mnoge i jako kontroverzan.

Doček jednog dijela političke klase mogao bi biti hladan, zato što je Papa odlučio prije Washingtona posjetiti Havanu, a i Kongres još nije ukinuo embargo Kubi.

Američke korporacije ga zbog njegovih stajališta o zaštiti okoliša i socijalnoj pravdi smatraju “marksistom”.

Brojni susreti

Program posjete predviđa i susrete s beskućnicima, imigrantima, zatvorenicima i latinoameričkom zajednicom.

Papa će posjetiti i “Ground Zero”, poprište napada 11. septembra 2001, te kanonizirati kontroverznog španskog franjevca Jupinera Serru, koji je sudjelovao u evangelizaciji Indijanaca u Kaliforniji u 18. stoljeću.

Papa će na kraju u Philadelphiji zatvoriti svjetski susret katoličkih porodica.

Što se tiče UN-a,papa Franjo će na programu imati socijalna i ekološka pitanja, govorit će protiv “kulture otpada” i “globalizacije ravnodušnosti”.

Očekuje se da će uputiti više apela, onaj povodom klime pred konferenciju u decembru u Parizu, potom za mirno rješenje sukoba na Bliskom istoku, za dijalog s islamom i odbranu kršćana u svijetu.

Trebao bi pozvati i na prihvat imigranata što je iznimno osjetljiva tema u Sjedinjenim Državama gdje konzervativci žele ograničiti imigraciju iz Latinske Amerike.

Izvor: Agencije