MOK i Real Madrid daju milione za izbjeglice

Sredstva za izbjeglice će biti podijeljena vrlo brzo, navode iz MOK-a (EPA)

Međunarodni olimpijski komitet je odlučio da osnuje fond pomoći u iznosu od dva miliona dolara za izbjegličku krizu koja je pogodila Evropu.

I španski nogometni klub Real Madrid objavio je da će donirati milion eura za pomoć izbjeglicama koje će biti primljene u Španiju,

Deseci hiljada ljudi zbog rata su pobjegli iz Sirije proteklih sedmica, a zatim se preko Turske i Grčke zaputili ka centralnoj i sjevernoj Evropi.

Ranije ove sedmice njemački nogometni klub Bayern Minhen odlučio je da donira 1,11 miliona dolara kako bi pomogli izbjeglicama, te su osnovali trening kamp za one koji dolaze u Minhen, a danas mu se pridružio i MOK.

Thomas Bach, predsjednik MOK-a, kazao je u saopćenju: “Sve su nas pogodile ove užasne vijesti i priče koje smo čuli proteklih dana”.

“S obzirom da se ova užasna kriza odvija širom Bliskog istoka, Afrike i Evrope, sport i olimpijski pokret žele da daju svoj doprinos u pružanju humanitarne pomoći izbjeglicama”.

“Brzo smo donijeli odluku da moramo poduzeti akciju i da ova sredstva budu odmah dostupna.”

Sredstva će biti podijeljena putem projekata koje će predložiti nacionalni olimpijski komiteti i druge zainteresirane strane, a cijeli proces će biti proveden “izuzetno brzo”, s obzirom na prirodu krize, navode iz MOK-a.

Kampovi za djecu

U međuvremenu, u saopćenju na internetskoj stranici Real Madrida je objavljeno: “U okviru obećanja našeg kluba za društvenu solidarnost donijeli smo odluku o pomoći djeci, ženama i svim drugim ljudima koji su napustili svoje domove bježeći od smrti i rata”.

Naglašeno je također, da se radi na različitim vidovima pomoći za izbjeglice, te da će biti organizovani i  kampovi za djecu koja budu primljena u Španiju.

Predsjednik Upravnog odbora Real Madrida Florentino Perez telefonom je razgovarao se španskim premijerom Marianom Rajoyom te mu poručio kako je “kraljevski klub” spreman na saradnju da se pomogne izjeglicama.

Više od 1.000 izbjeglica dnevno stiže u Evropu, a trećina onih koji su morskim putem stigli do Italije ili Grčke ove godine došla je iz ratom razorene Sirije.

Slijede Libijci, kao i oni koji bježe od nasilja u Afganistanu i Eritreji koji čine 12 posto pridošlih.

Iza njih su migranti iz Somalije, Nigerije, Iraka i Sudana.

Izvor: Al Jazeera i agencije