Austrija i Njemačka otvorile vrata hiljadama izbjeglica

Šef mađarske policije saopštio je da ta zemlja više neće organizovati prevoz izbjeglica do austrijske granice.

Takvu odluku Mađarska je donijela nakon što je tokom noći poslala blizu stotinu autobusa po više hiljada izbjeglica na željezničku stanicu Keleti u Budimpešti.

Mnogi se nisu zadržali u Beču, već su odmah produžili dalje ka Njemačkoj.

Najmanje šest i po hiljada izbjeglica stiglo je u Austriju, od čega je 2.200 na putu za Njemačku, kazala je ranije u subotu austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

Njemačka se priprema na prihvat 10.000 izbjeglica.

Reporterka Al Jazeere Jelena Glušac javlja iz Nickelsdorfa da je jedan helikopter poslan na granicu po trudnicu koja je prebačena u austrijsku bolnicu.

Volonteri dočekuju izbjeglice i daju im hranu, vodu i deke. Mnoge izbjeglice, među kojima i brojna djeca, zamotani su u deke jer duva hladan vjetar i pada sitna kiša.

Ranije u subotu duga kolona autobusa punih izbjeglica napustila je Budimpeštu nakon što je Austrija objavila da se dogovorila s Njemačkom da im dopusti dolazak.

Mađarska vlada je zatim poslala stotinjak autobusa po hiljade izbjeglica ispred željezničke stanice u Budimpešti te još 1.200 njih koji su se pješke uputili u Beč.

Prevoz i u Njemačku

Austrija je saopštila da će izbjeglicama biti dozvoljen ulazak bez obzira na pravila Evropske unije.

Izbjeglice su po dolasku na granicu u Austriju ulazile pješice, a policija ih je usmjeravala prema stanici u Nickelsdorfu ili do velike koncertne dvorane gdje bi se trebali prijaviti oni koji žele ostati u Austriji.

Kako bi se omogućilo izbjeglicama koje ne žele ostati u toj zemlji da nastave put u pravcu Njemačke, austrijske željeznice organizovale su posebni voz koji će izbjeglice prevesti dalje u smjeru Njemačke.

U Mađarskoj, gradonačelnik Budimpešte zaustavio je izgradnju nove tranzitne zone za izbjeglice.

U međuvremenu, još stotinjak izbjeglica pješice je krenulo sa željezničke stanice u Budimpešti prema Austriji.

Glušac je ranije javila iz Mađarske da su mađarske vlasti održale konferenciju za novinare na granici u tri sata ujutro, rekavši da je mađarska izbjeglička kriza završena i da više neće biti autobusa.

Portparol Vlade Zoltan Kovacs izjavio je da nisu planirani dodatni autobusi koji bi izbjeglice vozio od Keletija do austrijske granice.

“To je bila jednokratna odluka. Ni sa stanice Keleti, ni iz prihvatnih kampova, neće biti voženi migranti do granice”, kazao je on, dodajući da je odluka od petka o angažovanju autobusa donijeta da bi se izbjegla vanredna situacija i kako bi bio deblokiran autoput Budimpešta-Beč za putnički i međunarodni željeznički saobraćaj.

Kovacs je, pak, naglasio da je potrebno pronaći evropsko rješenje za krizu i izrazio nadu da će narednih dana biti načinjen napredak u tom pravcu.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će 15. septembra na granicu sa Srbijom poslati vojsku, ako mu to odobri državni parlament. 

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javio se iz mjesta Roszke kod mađarsko-srpske granice, gdje se nalazi prihvatni centar iz kojeg je jučer pobjeglo 300 izbjeglica, a koje je policija kasnije uhvatila.

Večeras je na granicu stiglo hiljadu sirijskih izbjeglica. Policija ih je opkolila i nije poznato da li će ih odvesti u kamp Roszke ili im dopustiti da se pješice upute ka Budimpešti i dalje ka Austriji.

Vanredna situacija

Ranije u subotu, austrijski kancelar Werner Faymann objavio je poruku na Facebooku u kojoj se navodi: “Zbog današnje vanredne situacije na mađarskoj granici, Austrija i Njemačka u ovom slučaju se slažu da dozvole nastavak puta izbjeglica u te države”.

Mađarska je danima zabranjivala put vozovima za Austriju i Njemačku, objasnivši da prema pravilima Evropske unije mora registrovati sve azilante, koji moraju ostati u Mađarskoj dok njihovi zahtjevi ne budu procesuirani.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto danas je oštro kritikovao Evropsku uniju zbog “propale i neodgovorne” politike prema izbjeglicama.

“Ovo što se dešava je posljedica propale politike EU-a prema migrantima i neodgovornih izjava evropskih političara”, rekao je on novinarima uoči početka drugog dana neformalnog zasjedanja ministara EU-a u Briselu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne postoji zakonsko ograničenje broja tražilaca azila koje Njemačka može da prihvati, ponavljajući, međutim, stav njemačke vlade da migranti koji nemaju realne šanse da ostanu treba da budu vraćeni u zemlje porijekla.

“Pravo na politički azil ne sadrži ograničenje broja tražilaca azila”, rekla je Merkel u intervjuu medijskoj grupi Funke, prenosi AP.

Prema riječima njemačke kancelarke, Njemačka kao snažna i ekonomski dobrostojeća zemlja ima snage “da učini šta je potrebno” da osigura svakom tražiocu azila fer postupak.

Austrija: Potrebno buđenje Evrope

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz podsjetio je danas, povodom masovnog dolaska izbjeglica iz Mađarske u Austriju, da je i dalje na snazi Dublinski sporazum i naglasio da je neophodno da se probudi Evropa.

“Nadam se da će uslijediti buđenje, jer ovako više ne može”, poručio je austrijski šef diplomatije.

Prema njegovim riječima, prethodna noć je riješena na humani način, ali ona mora otvoriti oči svima koliko je zamršena situacija u Evropi i koliko je situacija dramatična.

Kurz smatra da broj izbjeglica koji dolazi iz Mađarske u Austriju neće ostati na 3.000, zbog čega insistira na evropskom odgovoru o izbegličkoj krizi.

Pozivajući se na izjavu svog makedonskog kolege Nikole Poposkog, Kurczje prenio da svakodnevno hiljade izbeglica iz Grčke ulaze u Makedoniju, kako bi dalje putovale ka Austriji, Njemačkoj i Švedskoj.

”Vara se onaj ko misli da će se problem sam od sebe riješiti”, naglasio je austrijski šef diplomatije dodajući da će i tokom zime biti izbjeglica.

Prema njegovim riječima tokom zime se može očekivati smanjenje broja izbjeglica preko mediteranske rute, ali ne i preko balkanske.

Zemlje Zapadnog Balkana, kako smatra, sada mogu djelovati samouvjerenije, pošto EU do sad nije reagovala.

Šengenski sistem, podsetio je Kurz, funkcioniše samo na osnovu sigurnih vanjskih granica, a on je, također, vezan i za sistem iz Dublina.

Jučer je jedan muškarac smrtno stradao, a nekoliko ljudi je povrijeđeno kada je nekoliko stotina izbjeglica pobjeglo iz voza kod mjesta Bicske jer su željeli otići u Njemačku, a ne biti smješteni u izbjeglički kamp.
Glušac je javila da je muškarac kolabirao dok je bježao, a njegovo zdravlje je ranije bilo ugroženo.

U međuvremenu, mađarska policija vratila je svih 300 izbjeglica koji su ranije u petak u dva navrata probili ogradu u prihvatilištu za izbjeglice u Roszkeu, u blizini granice sa Srbijom i uputili se prema autocesti M5.

U nekoliko navrata izbili su sukobi između policije i izbjeglica, a policija je bacila i suzavac na izbjeglice.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

‘Mi smo u zemljama Zaljeva stranci, bez obzira koliko tu bili, dok nada u povratak u Siriju blijedi’, kaže sirijski novinar.

Published On 04 Sep 2015

Poluanonimusi, poput slovenskog novinara, zabrinuti za bijelu i kršćansku Evropu, sugeriraju ‘konačno rješenje’ izbjegličke problematike.

opinion by Josip Antić
Published On 04 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO