Posljednji ispraćaj porodice Kurdi

Velika povorka ispratila je Abdullaha Kurdija iz Bodruma (EPA)

Otac trogodišnjeg sirijskog dječaka koji se utopio, a čija je fotografija na turskoj plaži zgrozila svijet, vratio se u petak u pogranični sirijski grad Kobani da ukopa svoju porodicu.

Abdullah Kurdi stigao je u turski grad Suruc s tabutima malog Aylana, njegovog petogodišnjeg brata Galipa i supruge Rehan, koji su se utopili u pokušaju da odu iz Turske u Grčku, te je potom prešao granicu kako bi došao do Kobanija.

Dugi konvoj ispratio je Kurdija iz turskog ljetovališta Bodrum, gdje su pronađena beživotna tijela njegove porodice, do sirijske granice.

Uhapšene četiri osobe

Turska policija je objavila kako je uhapsila četiri osobe odgovorne za smrt 12 izbjeglica među kojima su i tri člana porodice Kurdi.

Svi uhapšeni su državljani Sirije starosti između 30 i 41 godine.

Kurdi je u četvrtak rekao kako želi da se međunarodna pažnja posvećena pogibiji njegovog trogodišnjeg sina usmjeri na sprečavanje sličnih nesreća.

”Neka ovo bude posljednji takav događaj”, rekao je Kurdi.

Abdullah Kurdi je rekao za radio Rozana sirijske opozicije da su njegovi sinovi i supruga umrli na njegovim rukama, jedno po jedno.

Rekao je da je platio 4.000 eura za četiri mjesta na čamcu od pet metara, na kojem je bilo 12 izbjeglica.

Putovali u Grčku

Putovali su na Kos, grčki otok udaljen 20 kilometara od turske obale.

”Kada smo se udaljili od turske obale, Bože moj, kakvi talasi, umrli smo. Turčin [krijumčar] je skočio u more, onda je naletio talas i prevrnuo nas. Držao sam sinove i ženu na rukama dok smo se pridržavali za čamac. Ostali smo tako jedan sat. Onda je prvi sin umro pa sam ga pustio kako bih pomogao drugom. I on je preminuo, pa sam i njega ostavio kako bih pomogao njegovoj majci, ali je i ona umrla… Šta da radim… Tri sata sam čekao da dođe obalna straža. Prsluci za spasavanje koje smo nosili su bili lažni.”

”Moja supruga je moj svijet. Bože, sada nemam ništa. Ne razmišljam uopšte o tome da se ponovo oženim niti da imam više djece…Gušim se, ne mogu da dišem. Umrli su na mojim rukama”, kazao je Kurdi kroz jecaje.

Izvor: Agencije