Khamenei: Dogovor samo ukoliko se ukinu sankcije

Iračani su u julu s oduševljenjem dočekali postignuti sporazum Irana s velesilama (EPA)

Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je “da neće biti dogovora” u vezi s iranskim nuklearnim programom ukoliko svjetske sile insistiraju na suspenziji umjesto definitivnom ukidanju sankcija protiv Teherana, mada je konačna odluka, kako je istakao, na iranskom Parlamentu.

“Ukoliko će sankcije biti suspendirane, onda ćemo mi ispuniti svoje obaveze na terenu na nivou suspenzije, a ne na fundamentalnom nivou”, kazao je on pošto su su neki američki zvanicnici govorili o suspenziji sankcija, javlja Tanjug.

Khamenei je za iransku državnu televiziju rekao da je to za Teheran “neprihvatljivo”.

Kako je prenio AP, to je prvi zvanični komentar historijskog dogovora Irana i Zapada, pošto je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama uspio osigurati dovoljnu podršku da spriječi da republikanci u američkom Kongresu blokiraju postignuti sporazum.

Iako Khamenei u Iranu tradicionalno ima konačnu riječ o svim važnim pitanjima, on je kazao da će, zapravo, iranski parlamentarci imati konačnu riječ.

“Predstavnici naroda su oni koji bi trebali odlučiti. Nemam savjet u vezi s načinom razmatranja, usvajanja ili odbijanja nuklearnog sporazuma”, rekao je.

Potrebna parlamentarna podrška

Poseban komitet iranskog Parlamenta počeo je proučavanje postignutog dogovora, ali je nejasno koliko je daleko proces odmakao, jer Vlada još nije pripremila zvaničan prijedlog, niti je poznato koliku podršku sporazum ima u Parlamentu.

Iran i šest svjetskih sila dogovorili su sredinom jula historijski nuklearni sporazum, koji će Iranu ukinuti sankcije u zamjenu za ograničenje opsega njegovog nuklearnog programa.

Iranu je dozvoljeno da izvozi nuklearne materijale, poput osiromašenog uranija.

Zabranjen je uvoz raketa na period od osam godina, kao i razvijanje raketa sposobnih da nose nuklearno oružje.

Po stupanju ugovora na snagu, očekuje se ukidanje sankcija Iranu, ali one mogu biti ponovno uvedene u roku 65 dana ukoliko Teheran ne ispuni dogovoreno.

Predviđeno je i odmrzavanje dijela zamrznutog novca u stranim bankama.

Izvor: Agencije