Deklaracija protiv kvota za izbjeglice

U trenutku dok se priprema novi prijedlog o kvotama kojima bi se teret izbjeglica ravnopravno rasporedio na zemlje članice Evropske unije, premijeri Poljske, Slovačke, Mađarske i Češke u deklaraciji, a i pojedinačno na konferenciji za novinare, kategorično su odbili takvu mogućnost.

Inače, o izbjeglicama se danas raspravljalo na sastancima visokih zvaničnika u Luksemburgu i Pragu.

Rješenja nema bez zajedničkog plana, a zajedničkog plana nema uz međusobna optuživanja i prebacivanje krivice, poručio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

“Nećemo ovo moći riješiti sve dok ne prestanemo upirati prstom u naše susjede i međusobno se optuživati. To ne vodi ka rješenju problema”, kazao je on.

Premijeri Slovačke, Poljske i Češke su poručili iz Praga da Mađarska radi ono što mora. Oni su za strožiju kontrolu granica, a protiv plana da se izbjeglice smjeste širom Evropske unije prema dogovorenim nacionalnim kvotama.

Mađarska ne želi muslimane

Ranije je Mađarska otvoreno kazala da ne želi veliki broj muslimana u toj zemlji. Ova izjava premijera Viktora Orbana naišla je na oštru kritiku UNHCR-a.

“Naročito smo zabrinuti izjavama koje dolaze od evropskih zemalja, a prema kojima su spremni primiti samo one koji pripadaju određenoj religijskoj grupi”, rekla je Melissa Fleming, glasnogovornica UNHCR-a.

Velika Britanija je, pod pritiskom kritika, sada spremna prihvatiti hiljade novih Sirijaca. David Cameron je pojasnio da je time njegova zemlja spremna pozitivno odgovoriti na plan o Programu relokacije izbjeglica – koji podržava UN.

”Kao i do sada, primat ćemo ih iz izbjegličkih kampova. To je sigurniji i direktan put do Ujedinjenog Kraljevstva, umjesto rizičnih putovanja koja ih koštaju toliko života”, rekao je Cameron.

Više detalja Cameron obećava otkriti naredne sedmice nakon povratka u zemlju sa službenih putovanja.

Plan za relokaciju

Tada će biti poznato i više detalja o Planu premještanja tražilaca azila.

“Znate da je Evropska komisija u maju predložila mehanizme premještanja. Ali od maja se situacija značajno pogoršala, tako da će predsjednik Juncker, sljedeće sedmice, objaviti dorađeni prijedlog za relokaciju, posebno iz tri najpogođenije zemlje: Grčke, Italije i Mađarske”, rekao je Frans Timmermans, zamjenik predsjednika Evropske komisije.

Sve evropske zemlje moraju se uključiti u program relokacije izbjeglica, poručuje i UN-ov visoki komesar za izbjeglice, Antonio Guterres. U jeku izbjegličke krize koja je Evropu zatekla nespremnu, Guterres najavljuje svoje povlačenje s čela UN-ove agencije za izbjeglice.

Izvor: Al Jazeera