Wikipedija blokira plaćene urednike i članke

Ukinuto je ukupno 210 članaka na Wikipediji koji su sastavljeni s optuženih računa (EPA)
Ukinuto je ukupno 210 članaka na Wikipediji koji su sastavljeni s optuženih računa (EPA)

Online enciklopedija Wikipedija blokirala je nedavno 381 računa urednika koji su bili korišteni za dodavanje ili izmjene, uz naknadu plaćanja, informacija na njenoj stranici na engleskom jeziku, prema poruci na blogu Wikimedije, fondacije koja je vodi.

Ti urednici su pristali uz novčanu naknadu promovirati interese na Wikipediji, ne otkrivši svoje izvore, čime su prekršili pravila korištenja online enciklopedije, precizira Wikimedija.

Ukinuto je ukupno 210 članaka koji su sastavljeni sa optuženih računa, a većina se odnosila na kompanije, poslovne ljude ili umjetnike.

Uglavnom su bili promotivnog obilježja, sa sumnjivim informacijama kojima su kršili autorska prava, naglašava Wikimedia.

Fondacija navodi da su sastavljene informacije bile prilično slične i pokazivale da dolaze iz koordinirane grupe, prenosi Hina.

Sadržaj Wikipedije može nadopuniti bilo koji korisnik i većina urednika su dobrovoljci.

Nije prvi put

Enciklopedija traži od urednika da preciziraju izvore i objave veze s kompanijom ili osobom o kojoj pišu.

To je slučaj za informacije o institucijama ili izložbama u muzeju o kojima pišu njihovi djelatnici.

“Neutralnost je ključna za kvalitetu Wikipedije“, komentira Wikimedia na svom blogu.

Iako se to ne zbiva često, plaćene objave mogu predstavljati ozbiljan sukob interesa.

Taj se problem ne pojavljuje prvi put.

Prvi puta su sukobi interesa zabilježeni 2004. godine i enciklopedija je već bila blokirala stotine računa povezanih s upravom Wiki-PR u oktobru 2013. godine, podsjeća Wikimedija.

Izvor: Agencije


Povezane

Slučaj hrvatske Wikipedije pokrenuo je pitanje o utjecaju anonimnih administratora koji imaju kontrolu nad sadržajem najpoznatije internetske enciklopedije.

18 Sep 2013

Wikipedia, Reddit, Mozilla i druge stranice u srijedu će se ugasiti u znak protesta protiv prijedloga zakona protiv piratstva, koji se trenutno razmatra u američkom Kongresu.

17 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO